Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Nästa svensk i rymden den 25:E september

18 september 2019

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir är på väg att bli nästa svensk i rymden. Detta är en stor nyhet, i synnerhet för oss rymdintresserade. Redan den 25:e september är rymdresan planerad till ISS och jag kommer definitivt att följa uppskjutningen. Jag är osäker på vilka media som kommer att rapportera live om detta – men man brukar kunna följa det mesta på NASA TV. (Det kunde man i alla fall 2006 när Christer Fuglesang åkte med rymdskytteln första gången).

Rymdforskning och Geografisk IT

Att man som jag är intresserad av både rymdforskning och geodata är egentligen inte konstigt. Mängder av data kommer från satelliter som kartlägger jorden med allt högre frekvens och ökad detaljeringsgrad.

En av de mest använda digitala höjdmodellerna producerades under rymdskyttel-programmet (SRTM). Ett dataset som använts otaliga gånger i diverse kart-system. Chris Hadfield, astronaut från Kanada, höll keynote-presentationen under FME User Conference 2017. Under denna presentation beskrev han hur komplicerad radarinsamling var.

(Förresten så är det redan nu möjligt att anmäla sig till FME User Conference 2020).

Håll koll på internationella rymdstationen (ISS) med FME

Eftersom jag inte vill missa när Jessica Meir susar fram i 28.000 kilometer i timmen på ISS – så ligger ju en FME-lösning nära till hands.

Det finns ett antal öppna API som går att använda för att få information om ISS. Jag beslöt mig för att testa Open Notify mha FME. Resultatet blev ett Workspace som producerar nedan ögonblicksbild:

Bilden visar var ISS befinner sig samt vilka Astronauter som är ombord just nu.

Själva Workspacet är ganska okomplicerat. Det görs två API-anrop: ett för positionen och ett för namnen på Astronauterna. Sedan blandas kartbild, namn och symbol mha MapnikRasterizer funktionen:

Hör av dig om du vill ta del av själva Workspacet! Men då måste du lova att följa Jessica Meir live den 25:e september 🙂

(Obs! Som med alla uppskjutningar till rymden riskeras förseningar. Det finns alltså inga garantier för att Jessica Meirs resa börjar exakt den 25:e September)

Författare
Ulf Månsson, digitaliseringsexpert E-post: ulf.mansson@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.