#Vi på Sweco

Vi söker ingenjörer, arkitekter, miljöexperter, samhällsplanerare, IT-experter och säkert något mer framtida yrke som vi ännu inte känner till. I våra uppdrag skapar vi bättre boenden, smartare sätt att resa och grönare städer. Bland annat. Här berättar våra medarbetare om hur det är att vara på Sweco.

Alejandro och Amanda

”När jag vaknar vill jag gå till jobbet – det är en ny känsla för mig.”

29 maj 2019

Det internationella präglar Amanda Astin och Alejandro Hernández som länge gått i varandras fotspår – från Madrid till Stockholm. De jobbar med BIM- och datasamordning i ett ”once in a lifetime-uppdrag” – Stockholms tunnelbana.

Vad fick dig att skicka in er historia när vi annonserade på intranätet om relationer på Sweco?

Amanda: Jag tycker att det är en väldigt härlig historia att jag och Alejandro jobbar ihop idag. Det var på en spansk arbetsplats för ett antal år sedan vi lärde känna varandra och började sedan jobba samma år på Sweco! Vi har hängt ihop i flera länder och då ville jag berätta vilken cool arbetsplats Sweco är där man får jobba med internationella kollegor.

Hur hamnade ni på Sweco? Från Spanien till Sverige?

Alejandro: Jag hade tur! I den typen av uppdrag som jag jobbade med står det i kontraktet att du inte får byta mellan olika bolag som jobbar tillsammans. Jag ville jobba utomlands, men det var svårt. Jag hörde till slut av mig till Sweco som jag jobbat med och de vill gärna ha mig. Men jag fick ju inte byta bolag. Men som tur var hade mitt spanska bolag anlitat en person från Sweco och det undantaget gav mig möjligheten att hoppa på tåget. Och då var det bara att åka!

Amanda: Alejandro började innan mig. När jag flyttade hem från Spanien ville jag fortsätta arbeta med tunnelbanan och när jag sen började på Sweco hamnade vi på samma avdelning. Så då träffades vi igen!

Vad är det ni jobbar med?

Idag jobbar vi med tunnelbanans utbyggnad av den blå linjen från Kungsträdgården ut till Nacka. Där vi jobbar med BIM- och datasamordning vilket är ett stöd till projektledare i tunnelbaneuppdraget för att effektivisera projekteringen genom 3D-modellering och integrerade informationshanteringssystem.

Hur är det att jobba i det här uppdraget?

Amanda: Jättekul!! Vi jobbar tillsammans med kollegor från alla Swecos alla kontor i Sverige och våra kollegor i Spanien. Sen jobbar vi med Swecos kontor ute i Europa där vi i vårt team jobbar vi med kollegor som sitter i Krakow, Sofia och Indien. Det är verkligen ett internationellt uppdrag!

Alejandro: Det är så kul och inspirerande! Du lär dig nya saker hela tiden från nya medarbetare vilket är riktigt utvecklande.

Amanda: När jag tänker på nya tunnelbanan – att det är så stort som det är. Och kommer att vara någonting så otroligt viktigt för Stockholm och för andra kommuner så är det häftigt att vara del av det här. Det känns som ett ”once in a lifetime”. Det är jag väldigt glad för.

Vad är det bästa med ert jobb?

Alejandro: För mig var det en stor förändring att arbeta här jämfört med i Spanien. Kulturen är annorlunda. Jag fick lära med att tänka om och jag gillar hur man jobbar här. Speciellt på Sweco – det är så enkelt att arbeta här, arbetsmiljön är bra och vi är nästan som en familj! Jag har chefer som alltid finns där för att hjälpa till.

Flexibiliteten här är otrolig! Det är också en stor skillnad.

Amanda: För min del handlar det om frihet kopplat till det egna ansvaret. Det förväntas av mig att jag ska göra ett bra jobb och att jag ska leverera, men då känner jag den friheten att jag kan göra det på det sätt som jag anser är bäst. Det är en fantastisk del.

Det är häftigt att vi är unga och äldre som jobbar tillsammans. Det finns så mycket kunskap samlad och det känns priviligierat att få jobba ihop – från nyexad till väldigt senior! Det är väldigt spännande på Sweco.

Vi fokuserar mycket på ledarskapet på Sweco. Vad är bra med ledarskapet tycker ni?

Amanda: Jag skulle säga att det är tydligheten. Jag tycker att våra ledare är närvarande och många av våra chefer jobbar också i uppdragen så de har en förståelse för hur ens vardag ser ut. Det är viktigt för mig att chefen är närvarande och har förståelse.

Alejandro: För mig är en bra chef på Sweco någon som tar hand om sina medarbetare, som bryr sig om hur du känner. Om du tex vill utvecklas eller byta inriktning. Det är något som cheferna här verkligen bryr sig om. De vill alltid att du ska vara glad för att gå till jobbet!

Jag har den här känslan när jag går upp på morgonen att jag verkligen vill gå till jobbet. Det är en ny känsla för mig. Jag har inte känt så förut. Men det gör jag nu.

Vad är det bästa med att jobba tillsammans?

Att vi har kul! Även när det är tufft försöker vi alltid att ha så kul som möjligt. Vi hjälper alltid varandra när det behövs.

Läs mer om uppdraget här.

Ta del av alla våra stories

Se alla lediga jobb på Sweco

Författare
Hanna Ulriksson, jag jobbar i Swecos rekryteringsteam. Har du frågor eller funderingar hör gärna av dig till mig på rekrytering@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.