Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Möjligheten att jobba på distans – Östersund

22 mars 2017

 

Kliv på tåget i Stockholm 23.58. En resa i liggvagn kostar ca 1000kr inkl. gott samvete. Spänn fast skidor längs väggen, tryck i öronproppar för skydd mot grannens snarkning och vaggas till sömns. På morgonen smyger du ut ur kupén och möts av ett vitt landskap under stor himmel, doften av småstadsidyll och en känsla av äventyrslystnad. Du rundar Edelsvärds tågstation och går mot Stora kyrkans svarta torn. En av Östersunds 50 000 trevliga invånare visar dig mot Swecos kontor. Väl där träffar du en kollega som frågar vem du söker och strax har du träffat Ruth. Hon visar dig en ledig plats och ger instruktioner på hur du hittar till kaffeautomaten. Du kopplar in laptoppen, kopplar på skype och känner dig välkommen.

 

Intervju med Ruth

Ruth 2

 

Vad är din roll på kontoret?

Jag jobbar som administratör och har hand om ekonomifrågor inom projekten på arkitekturavdelningen. Tillsammans med Inger som är kontorssamordnare fungerar jag också som en slags spindel i nätet.

Hur många jobbar här?

100 personer ungefär

Är de flesta som jobbar här födda i trakten eller inflyttade?

De flesta har någon koppling hit. Av dem har vissa flyttat härifrån och kommit tillbaka och vissa har pluggat på högskolan i staden.

Åker alla skidor?

Ja, i någon form. Flera cyklar också eller åker skridskor och gymmen växer som svampar trots att staden är förhållandevis liten.

Hur mycket syns Sweco i Östersund?

Vi är det största konsultföretaget i staden. Många har inte vetat vad Sweco gör men jag tycker det sprids mer och mer. När jag får gäster brukar jag visa vad Sweco har ritat.

Har vi ritat mycket här?

Ja, vi har funnits här sen 1967 i form av FFNS, så det är klart. Själv började jag 1984. Just nu håller jag på att gå igenom ansökningar för att hitta en efterträdare åt mig.

Går du i pension i år?

Ja jag är 71 år.

Oj! Varför har du valt att jobba kvar?

Jag tycker det är roligt. Det är kul att vara med folk och att vara uppskattad. När man jobbat i över 30 år på ett ställe har man ju väldigt bra koll på mycket. Man kanske skämmer bort personalen med en del service som är svårt att hitta en ersättare till också. Det blir en annan sorts Ruth som kommer efterträda mig.

Är det svårt att hitta personal i staden?

Till min tjänst har det sökt 30 personer vilket är jättebra. Ingenjörer har vi inga större problem att hitta särskilt nu på grund av universitetet som vi kan skanna av. Med arkitekter är det lite svårare. Om det ska flytta in någon utifrån ska det ofta klaffa med att den personens högutbildade partner också behöver hitta ett jobb i Östersund.

 

ö

 

Efter att ha spenderat några dagar i Östersund med traineegruppen har flera utryckt att staden vore intressant att bosätta sig i. Östersundskontoret, Östersundsborna och Östersund har imponerat.

Hälsningar,

Aldina

 

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.