Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

#mittSMARTAhärnösand

11 november 2020

Härnösands kommuns näringslivschef, Petra Forsström, bjöd i förra veckan in till en workshop med syfte att skapa större förståelse för hur nya data och information kan hjälpa till att utveckla staden – för att med digitalisering som hävstång bli ett mer attraktivt samhälle. Petra, som tillträdde som näringslivschef för drygt ett år sedan, har som många andra beslutsfattare och samhällsplanerare i kommuner runt om i landet funderat på hur den situation som vi nu befinner oss i, med Corona och flera hemmakontor, kommer att påverka kommunen som plats att bo och arbeta på. Hur kommunen kan nyttja den kraft som finns inom digitalisering och innovation för att tillsammans skapa den attraktiva kommunen som fler vill bo och jobba i?

Under dagen, som faciliterades av Sweco, Rise och Bron Innovation, fick deltagarna från kommunen och inbjudna representanter från näringslivet möjlighet att fundera på och tillsammans skapa en samsyn kring vad som gör Härnösand attraktivt, och hur digitalisering och ny teknik kan förstärka de under dagen utvalda fokusområdena – Innovation och entreprenörskap, Naturnära livsstil, Oomständig enkelhet och närhet samt Samarbete och mötesplatser. Härnösand kunde efter dagen kort summeras som en oomständig stad, en stad med framåtanda och vilja att samarbeta, en stad som har nära till allt – natur, stadskärna, fritid och arbete – allt inom tio minuter.

Petra – vad är bakgrunden till att Härnösands kommun bjöd in till den här workshopen?

Härnösand har som alla kommuner påverkats av Corona. Både negativt men mest positivt. Vi har småstadens fördelar med små butiker, inte så många kedjor, som haft relativt lätt att anpassa sig och ställa om och ställa kassen med kläder utanför butiken om så önskats samt erbjuda digitala lösningar för shopping. Parat med vår Härnösands anda som stärkts genom olika kampanjer för att handla lokalt.

Höga kusten och vår vackra natur har skapat besöksinvation och 10 kryssningsbesök av Tallink Silja har skapat en förlängd säsong samtidigt som de drog till sig besökare från närliggande kommuner, för att titta på båten.

I ljuset av det, såg vi också att vi behövde veta mer om hur människor rör sig i vår stad, var de kommer ifrån och hur vi kan använda digitalisering som både hävstång och beslutsstöd för att skapa en attraktivare stad och besöksort. Vi fick även testa siffror från Telia men insåg att vi behövde mer eller annorlunda data för att jobba vidare.

På vilket sätt tror du att digitalisering och innovation kan öka stadens attraktivitet, som plats att bo och arbeta på?

Corona har snabbat på digitaliseringstakten och visat på nya möjligheter att både jobba och mötas. Det kommer behövas nya mötesplatser och där kommer staden att vara viktig. Nya typer av arbetsplatser men även nya mötesplatser utanför jobbet och service när jag behöver den. I vårt fall sällan mer än 10 minuter bort. Jobba hemma, träffas ute t ex. Det kommer även öppna för möjligheter att bo där jag vill. Att skapa en egen personlig livsmiljö där jag trivs. Platsen jag jobbar på kommer inte vara lika viktig. En av våra USPAR är att 18 000 av våra 25 000 invånare bor mindre än 10 minuter från stadens kärna och dess service (något t om Paris är avundsjuka på som förbereder sin stad på 15 minuters service).

Vad tar du och Härnösands kommun med er från den här dagen?

Den bekräftade den Härnösandsanda vi har och den kraft som den ”lilla staden” har. Vi har nära till varandra och till besluten och inte minst ett innovativt näringsliv. Det gör oss starka tillsammans. Dagen med ledning av en professionell facilitering hjälpte oss även att plocka fram ett antal nyckelord som beskriver oss som stad.

Vad är nästa steg för Härnösand?

Vi börjar med att skapa ett IT-nätverk. En önskemål som kom upp under dagen. Nästa steg är att fortsätta dialogen med de intressenter som har räckt upp handen och vara med på vår resa mot framtidens Härnösand och framtidens stadskärna. Det pågår en mängd olika parallellprocesser och denna workshop är en del av dessa.

Sweco hjälper Härnösands kommun att ställa om

För mig som var med via länk under dagen och fick ta del av engagemang och kloka tankar så var detta en intressant och givande dag. Jag har lärt mig massvis om Härnösand och de som bor där, och kommer definitivt vilja besöka staden när Corona-läget tillåter. Dels för att ta del av de naturnära värdena som lyftes av alla under dagen, men också förhoppningsvis i arbetet, för den framåtanda och drivkraft som verkar finnas i staden är lockande, och jag skulle gärna se mer av de innovationsinitiativ som diskuterades under dagen. Workshopen gav mycket, både till mig och deltagarna, och jag hoppas att se att fler kommuner vill ta efter och aktivt fundera på hur digital teknik och information kan vara en hävstång till att skapa den vardag som vi vill leva och bo i.

Vill du veta mer?
Workshopen sammanställdes av Härnösands kommun i en kort film som finns här: https://fb.watch/1HsBqoQoxC/
Workshopen leddes av Per Vidar Lundberg, Swecos CDO, läs mer om honom och hans arbete med att digitalisera samhällsbyggnadssektorn här.
Är du nyfiken på hur workshopen genomfördes eller har andra frågor kring upplägget? Hör av dig till mig på mail.

Författare
Jenny Carlstedt arbetar på Sweco med IT för samhällsutveckling och skriver gärna om utmaningarna med informationsflöden och behovet av digitalisering för våra framtida smarta samhällen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.