Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Mitt första halvår på Sweco

23 mars 2018

Jag kan knappt tro att det redan har gått mer än ett halvår sedan jag började på Sweco. I det här inlägget tänkte jag försöka ge en bild av min första tid här på Sweco i Malmö och sammanfatta några av höjdpunkterna.

Sedan min första vecka har jag jobbat i ett uppdrag för järnvägssträckan mellan Lund och Malmö som ska breddas från två till fyra spår. I det uppdraget har jag främst haft en tekniksamordnande roll vilket innebär att jag tillsammans med min kollega har hållit ihop arbetet för järnvägsteknikerna. Jag har fått vara med och göra lite av varje i vilket har gett mig en bred bild av hur våra uppdrag kan se ut. Det har också varit väldigt roligt och lärorikt att få vara med i ett så pass stort projekt!

En annan del av mitt jobb är att utveckla hållbarhetsarbetet på Swecos järnvägsavdelning. Vi är en relativt nystartad hållbarhetsgrupp i region syd som arbetar för att forma och synliggöra vårt arbete med olika hållbarhetsfrågor. Vi använder oss mycket av FN:s globala hållbarhetsmål för att identifiera inom vilka områden vi kan vara med och bidra till en hållbar utveckling. Vi har dragit igång vårt arbete med att genomföra interna workshop för att skapa en gemensam bild av vad hållbarhet är, hur vi redan jobbar med det och hur vi kan utveckla arbetet framöver. Nu ska vi fortsätta arbetet ute i våra uppdrag. Läs mer om de globala hållbarhetsmålen här.

Ett annat roligt inslag har varit att få stå på två stycken arbetsmarknadsmässor för studenter och prata om Sweco och om traineeprogrammet.

Utöver vardagen på kontoret har det också hunnit bli en del trevligheter under det här halvåret. I oktober var Swecos järnvägsavdelning, med uppåt 400 deltagare, i Stockholm på en tvådagarskonferens. Vi lyssnade till många intressanta föredrag som på olika sätt var kopplat till järnvägsbranschen, Swecos utveckling och hållbarhet. Kvällstid bjöds vi på festligheter. Första kvällen spenderade vi på Münchenbryggeriet med en fartfylld oktoberfest. Andra kvällen var nog konferensens höjdpunkt när våra två dagar avslutades med middag och dans i inget mindre än Blå Hallen i Stadshuset.

Middag och fest i Blå Hallen

En annan festlig kväll anordnades i november då det var höstfest för alla på Swecos Malmökontor. Detta årliga event hade den här gången temat ”Hattfest” och alla hade letat i garderoben efter mer eller mindre kreativa tolkningar på detta tema.

Höstfest för Sweco i Malmö

Jag har också varit iväg på jobb och aktiviteter med min grupp här på Sweco. Vi är ett blandat gäng på 10 personer som arbetar med spår, mark och samordning i järnvägsprojekt. En eftermiddag för några veckor sedan åkte vi iväg för att diskutera våra mål för 2018 vilket följdes upp med en Curlingmatch. Väldigt roligt! Jag kan verkligen rekommendera curling som aktivitet med kollegor eller kompisar.

 

Curling med gruppen

Det var lite av varje från min första tid på Sweco. Ha det fint!

/Ina

 

Profilbild
Författare
Trainee på Sweco 2017/2018. Arbetar i järnvägsprojekt på Sweco i Malmö.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.