Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Människa + AI + Smart Process

5 oktober 2017

Om man reflekterar över Artificiell Intelligens så är det svårt att utelämna Schack-spel. Historiskt har detta urgamla spel tillämpats som en måttstock för hur ”intelligent” en maskin kan uppföra sig. Chansen är stor att du hört talas om ”Deep Blue” – IBM’s legendariska dator som gav stormästaren Gary Kasparov rejält motstånd.

Gary Kasparov har funderat och skrivit mycket om ämnet. Han nämner speciellt en tävling som anordnades online 2005. I denna tävling fick schackspelare ta hjälp av datorer i stället för att spela mot dessa. Både amatörer och stormästare nyttjade denna möjlighet när de spelade mot varandra.

Det förvånande resultat var att ett par amatörer vann!

Kasparov sammanfattar anledningen ungefär till:

En amatör-spelare kan slå en stormästare även om båda har stöd av starka schack-datorer. Detta om amatören har tänkt ut en smartare process att använda datorns hjälp. (Faktum var att de amatörer som vann hela tävlingen hade tänkt ut ett sätt använda flera datorer samtidigt för att ge fler råd till deras nästa drag).

Det finns alltså en extra styrka i kombinationen ”Människa + AI + Smart process”. Det finns tom ett namn för detta ”Kentaur modellen”.

Under vårt machine-learning Hackathon så deltog mängder av ”kentaurer”. Flera tjänster och tekniker testades för Machine Learning. Många av dessa är komplicerade, begränsade eller specialiserade. I början kan det nästan kännas omöjligt att svara på frågeställningar mha dessa tjänster. Tex hur hittar man sprickor i tegelpannor i ett stort bild-underlag per automatik?

Precis som i Kasparovs reflektion verkar det finnas en framgångsväg:

De som tänkte ut en smart process för att nyttja Machine Learning tjänsterna kom imponerande långt. Detta innebar ofta en mix av kända tekniker och metoder. Tex FME eller .NET för att driva ett flöde och sedan anropa Machine-Learning tjänster för specifika frågeställningar.

Författare
Ulf Månsson, digitaliseringsexpert E-post: ulf.mansson@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.