Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Ljudmiljön i Skolmatsalen tas upp i ny rapport från SKL

29 november 2013

skolmatsalen
SKL kom i veckan ut med en rapport där 560 grundskolor i 156 kommuner deltagit i en undersökning med syftet att kartlägga maten och miljön i skolmatsalar runt om i landet. Totalt deltog 11 % av landets grundskolor i undersökningen.

I kategorin skolrestaurangens miljö visade det sig att 41 % av skolorna upplever ljudmiljön som ett problem, och att ljudnivåsänkande åtgärder är en nödvändighet. Rapporten sammankopplar även dålig ljudmiljö med brister i restaurangens logistik med köbildning och mycket rörelse. SKL konstaterar att skolrestaurangen bör vara en plats för eleverna att slappna av och bygga upp ny energi inför eftermiddagen. Med lägre ljudnivåer och en bättre logistik får eleverna mer tid till mat och lugn, som på lång sikt även kan minska matsvinnet i skolan.

SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.