Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Låt mig presentera en kollega

9 januari 2017

Hej!

Hoppas att ni alla har haft en riktigt bra jul och att ni har firat in det nya året ordentligt. Själv har jag vilat ut med pepparkakor och knäck i soffan och är riktigt taggad på nytt år och nya uppdrag!

Förra veckan var den första tillbaka på kontoret efter ledigheten och jag tog tillfället i akt att intervjua en av de fantastiska traineekollegor som inte syns som skribent här på bloggen, Andreas Svenning. Andreas är arkitekt och jobbar precis som jag på kontoret i Malmö. Jag har den stora äran att med jämna mellanrum få dela en lunch eller fika med honom och kände att det nu även är dags för er att lära känna honom lite bättre.

Hur kommer det sig att du har blivit arkitekt?

Det var flera faktorer som spelade in när jag valde att bli arkitekt. Jag är en nyfiken person som gillar att sätta mig in i många olika ämnesområden och eftersom arkitektutbildningen i hög grad är en generalistutbildning har det passat mig väldigt väl.

Som arkitekt kan jag arbeta med projekt av väldigt olika typ. Vissa projekt är tekniskt svåra, såsom exempelvis infrastrukturprojekt eller tekniskt komplexa byggnader, medan andra är orienterade mot stadsbyggnad eller boendemiljöer. Arkitekt är alltså ett brett yrke med stor möjlighet till variation och i arbetet krävs en kombination av kreativitet, analys och teknisk kunskap.

Vad är ditt drömprojekt?

Mina drömprojekt växlar ständigt. När en typ av projekt är avslutat vill jag arbeta med något inom en annan inriktning ett tag framöver. Just nu är jag intresserad av stora multidisciplinära uppdrag där arkitekter och ingenjörer arbetar tätt ihop.

De flesta projekt har potential att vara drömprojekt och i den bästa av världar är det precis det de är.

Varför sökte du till traineeprogrammet på Sweco?

Jag sökte till Swecos traineeprogram främst på grund av mitt intresse för multidisciplinära projekt. Sweco är ett företag som kombinerar väldigt många specialområden och yrkesgrupper. Traineeprogrammet blir ett sätt att kunna ta del av den kulturen, men också ett sätt att fort lära sig mycket om Sweco som företag och vårt arbetssätt.

Vilken av traineeprogrammets moduler tycker du har varit bäst hittills?

Utbildningsmodulen om uppdragsstyrning har varit mest intressant. Genom detta block fick vi komma nära och verkligen förstå uppdragsverksamheten och hur man blir en bra uppdragsledare.

Finns det någon på traineeprogrammet är ett utomordentligt tågsällskap?

Du är ett fantastiskt tågsällskap! Det blir en hel del resor under traineeprogrammet, så ett bra tågsällskap är guld värt.

Hur är det att vara ny på Sweco?

Att vara ny på Sweco är väldigt spännande, just på grund av att det är ett stort teknikföretag och en ovanlig miljö för de flesta arkitekter. Till skillnad från många andra arkitektföretag har man som arkitekt på Sweco ett nära samarbete tidigt i uppdragen med konsulter inom olika verksamhetsområden.

Andreas Svenning, trainee på Sweco
Andreas Svenning, trainee på Sweco

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.