Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Låt inte förutfattade meningar stoppa dig – sök traineeprogrammet 2019/2020!

12 december 2018

Den 18:e januari – 17:e februari är ansökan öppen för Swecos traineeprogram 2019/2020. Du eller någon du känner kanske funderar på att söka. I samband med vår senaste resa till Göteborg fick jag en viktig insikt gällande hur mina egna tankar gick innan jag sökte traineeprogrammet. Tankar som nästan hindrade mig från att få uppleva och lära känna en fantastisk grupp med unika människor.

Första gången jag blev uppmanad att söka Swecos traineeprogram tänkte jag ”nä, det är nog inget för mig”. Jag tänkte att man måste ha en viss personlighet, att alla skulle vara likasinnade och otroligt sociala och utåtriktade. Jag tänkte att det var så många som sökte att jag inte skulle ha en chans att komma med och att jag skulle försvinna i mängden. Jag tänkte att det inte var någon idé att söka. Jag tänkte helt fel. Ett bevis på detta visade sig tydligt under vår senaste utbildning i Göteborg där vi hade en två dagars utbildning i affärsmannaskap.

Inför utbildningen fick vi alla göra ett personlighetstest genom att svara på massor av frågor. Det var väldigt spännande att få se hur resultaten såg ut, se diagrammet ovan. Vi gick tillsammans igenom alla testresultat och det visade att vi har mycket gemensamt som konsulter inom Sweco, men diagrammet visar även att det finns delar där vi skiljer oss åt, vilket känns härligt.

Vi är 22 personer med olika bakgrund, åsikter, personligheter och sinnen. Vi kommer ifrån stora städer, små städer, städer i norr, syd, öst och väst, städer i Mexiko och Spanien. Vi är lågmälda, högljudda, vimsiga, försiktiga, drivande, förstående och envisa. Vi pratar skånska, norrländska, stockholmska, göteborgska, vi pratar strunt och vi pratar allvar. Denna härliga mångfald hade jag inte fått uppleva om jag inte hade vågat söka trots mina förutfattade meningar om ”hur en trainee ska vara”. Låt inte det stoppa dig!

Jag kan nu 3 månader in i programmet stolt säga att jag lärt känna 21 fantastiskt olika personer. Vi har väldigt roligt ihop och detta är den absolut bästa anledningen att söka traineeprogrammet. Du lär känna ett brett nätverk av människor som kommer vara en stor tillgång i din fortsatta karriär på Sweco, men även utanför jobbet.

För att ännu mer påpeka hur roligt vi har det, här kommer lite bilder från blåsiga Göteborg som bjöd på massor av regn, lite sol, utomhus poolbad i December (!?) och lite snygga poseringar i trapphuset på Sweco kontoret i Göteborg.

 

Profilbild
Författare
Författaren ingår i Swecos team inom IT för samhällsutveckling

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.