Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Lågenergi VS material

7 september 2016

Jag fick under semestern tid att se riktigt häftig arkitektur som jag även passade på att fotografera. Guggenheimmuseet i Bilbao klätt helt i titan (inte helt gratis…) och Madrid flygplats med ett innertak beklätt av bambu. Material med olika miljöpåverkan och båda väldigt häftiga byggnader tycker jag.

Guggenheim Bilbao   Madrid International Airport

Miljöpåverkan under byggnaders hela livscykel är viktig och inte bara dess energianvändning under driftsskedet som man ofta fokuserar på. Energi står för en stor del, men i takt med att byggnader blir mer energieffektiva står materialet för en större del av miljöpåverkan. Detta skriver Maria mer om här

Jag  ser gärna att material tar mer plats i framtiden eftersom det finns exempel på lågenergibyggnader där miljöpåverkan faktiskt blir större än för en traditionell byggnad på grund av materialvalet. Det tycker jag är intressant, då det talas väldigt lite om just detta. Så behöver såklart inte fallet vara, då det går att välja bra material i kombination med låg energianvändning. För den som är mer intresserad har Swedish Green Building Council tillsammans med övriga nordiska länder tagit fram riktlinjer för hållbara byggvaror.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.