Rumslighet

Rumslighet kommenterar aktuella ämnen inom stadsplanering, landskapsarkitektur, kulturmiljö och ljusdesign. Kommentera gärna, vi ser fram emot en intressant samhällsbyggnadsdiskussion. Vi som bloggar är arkitekter på Sweco.

Kulturarvet i Växjö är ätbart (också)

15 maj 2018

Napoleonbakelsen är uppbyggd av ett lager smördeg med vispad grädde, vaniljkräm, och sylt och högst upp ett lager smördeg till. Den översta plattan smördeg brukar förses med en sockerglasyr blandad med vinbärsgelé. Åtminstone gäller detta den svenska varianten av bakelsen som ursprungligen skapades i Frankrike. François Pierre La Varenne beskrev en variant av mille-feuille-bakelsen i Le Cuisinier françois  år 1651, men troligen var bakverket äldre än så.

Den svenska varianten skapades av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Brokvist startade i Växjö ett konditori år 1876 konditoriet, som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom. Och kulturarvet går därmed att både besöka och att äta. Vilket jag gjorde häromdagen.

Jag är ingen bakelsefreak, men jag har en mycket trevlig beställare som är konnässör. Lars är väldigt insatt eftersom han en gång drömde om att bli konditor. Han hamnade dock långt från bakbordet och är durkdriven konsult sedan länge. Han är dessutom mycket övertygande i sina utläggningar om var vilka bakelser ska intagas. Varför ett uppdrag i Växjö alltså måste planeras för ett besök hos Brokvists.

Liksom de flesta svenska städer har Växjö drabbats av förödande stadsbränder. I den småländska staden räknar man till minst elva gånger under 400 år. 1843 brann nästan hela staden ned, inklusive dåvarande rådhus. En ny rutnätsplan drogs upp. Torget förstorades rejält mot norr och väster och vid den norra delen lades ett nytt residens för landshövdingen. Mitt emot på södra sidan bereddes plats för ett nytt stort rådhus som stod klart 1851 och en gästgivaregård. Rådhuset blev med tiden enbart ett kommunalt ansvar, flyttade och lämnade ett stadshotell efter sig på platsen. Nu är det dags att flytta igen och då är det faktiskt Sweco Architects som ritar och projekterar det nya kommunhuset. Det blir också hemvist för den nya järnvägsstationen i Växjö. På kommunens hemsida återges felaktigt bara Whites förslag, men det ritas nu om i sin helhet av Sweco. Läs mer: https://www.vaxjo.se/sidor/trafik-och-stadsplanering/stadsutveckling/vaxjo-stationsomrade/aktuella-byggprojekt/vaxjo-station-och-kommunhus.html

Det nya kommunhuset kommer att ligga centralt, men det gör även Brokvists konditori. Det ligger inte långt ifrån Stortorget och landshövdingens residens. Läget måste ha varit perfekt för både utsvultna statstjänstemän och kommunala folkvalda. Och det fungerar även för besökande konsulter kan jag lova. Napoleonbakelsen smälte i ett nafs.

 

Författare
Studio kulturmiljö i Stockholm är min hemvist inom Sweco. Jag är utbildad byggnadsingenjör med en fil. mag i humaniora i Uppsala. Jag är certifierad sakkunnig kulturvärden med 33 års yrkeserfarenhet inom såväl statlig och kommunal förvaltning som privata konsultbolag. Jag har dessutom varit egen företagare under 15 av de 30 åren.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.