Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Konsten att välja tåget – ett sätt att tjäna kvalitativ tid?

4 december 2018

Jag skulle vilja påstå att det är en mental konst att välja att åka tåg. Dels måste man stå emot frestelsen att ta flyget, sen ska man också försöka fördriva tiden när man väl sitter på tåget. Med allt som pågår inom klimat och hållbarhetsdebatten just nu så är detta ett svårt dilemma jag ställs inför när jag ska på utbildning med traineegruppen. Första gången detta hände var vid vårt första utbildningstillfälle i Östersund som hade temat hållbarhet och digitalisering. På tåget hem så slog det mig att det finns aspekter med tågåkande jag aldrig har tänkt på förut, en reflektion jag vill dela med mig av.

Det traditionella tänket brukar gälla miljö och tidsåtgång. Tidsaspekten är förmodligen det som gör att de flesta väljer bort tåg. MEN, min stora insikt jag fick sittandes på tåget hem till Stockholm från Östersund handlade inte om restid och miljöfarliga utsläpp, utan snarare om en slags ofrivillig meditation. Under en tågresa på 5.5 timmar finns det för mycket tid och för dålig uppkoppling för att fylla med det klassiska telefonanvändandet. Istället blev jag tvingad till reflektion, vilket blev någon form av kvalitativ tid med mig själv. Jag tror att det är under just sådana situationer jag får mina bästa idéer och kommer på lösningar på problem som tidigare känts omöjliga – vilket också är mitt jobb som konsult. Det får mig att tänka att tåget bidrar till min hjärnas välmående på ett eller annat sätt.

När jag var 20 år åkte jag iväg ensam till andra sidan jordklotet för att resa, det fanns egentligen inte så mycket mening med resan mer än att våga åka och att det var häftigt. Innan jag åkte hade jag nyligen slutat gymnasiet och visste inte vad jag ville göra härnäst. Vad jag inser nu mycket senare, är att den resan gav mig tid att tänka, och när jag kom hem igen kände jag mig ivrig att sätta igång med något – vilket slutade med att jag började plugga på KTH i Stockholm. När jag klev av tåget från Östersund, kände jag en liknande iver. Jag hade fått kvalitativ tid med mina egna tankar och möjlighet att sammanställa de funderingar och inspirerande tankar de senaste dagarna av traineeutbildningen hade gett mig.

Väger jag nu in den faktiska tiden det tar att flyga inklusive transport till flygplatsen och köer till gaten, miljöaspekten och den mentala effekten tåget hade, så ser jag nu så mycket mer positivt med att ta tåget än jag gjorde för bara några veckor sedan. Såklart så fungerar kanske inte tåget överallt, men det känns som att en extra funderare inte är helt fel när man ska välja transportsätt. Vanligen resonerar vi att flyget är snabbt, och att tåget är så pass långsamt att vi känner att vi förlorar tid. Men i en värld där vi har allt mindre tid skulle jag vilja påstå att tåg ger oss mer tid, rent kvalitativt i alla fall. Kanske ska Sweco inte enbart sälja in tåget som ett miljövänligare alternativ till flyget, utan även som någon form av mentalt omhändertagande för sin personal.

Denna mentala konst att välja tåget är något jag ska försöka bli bättre på. Det är ett ypperligt tillfälle att träna när man tillsammans med traineegruppen ska få besöka både Malmö och Göteborg vid framtida utbildningstillfällen!

Profilbild
Författare
Författaren ingår i Swecos team inom IT för samhällsutveckling

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.