Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Konsten att överföra budskap

28 mars 2013

Tänk på en person som gjort ett starkt intryck på dig, som du mött någon gång och som du av någon anledning kommer ihåg extra väl. Varför blev det ett starkt intryck? Vad var orsaken?

Detta var inledningen till Rune Rennemarks kurs i presentationsteknik, eller som han kallar det, konsten att överföra budskap. Vilket ju också handlar om att göra intryck. Under två dagar blev vi inspirerade och utmanade i ett litet konferensrum på Hotell Liseberg Heden i Göteborg, allt utan en enda ”slide” PowerPoint.

Nu ljög jag. Rune hade med sig några utskrivna, avskräckande PowerPoint-exempel som vi nog alla känner igen från olika tillfällen. PowerPoint är ju ett verktyg som kan styrka en presentation, det är rekvisita. Vi fick dock göra egen rekvisita inför våra presentationsutmaningar, av vad som fanns tillgängligt – papper, frukt, grytor och musik. För när det handlar om att skapa intryck är allt tillåtet! Bara det leder någonvart, vill säga. Framför allt måste man ha respekt för människors förmåga att visualisera.

Det finns tillfällen då detaljerad rekvisita stjälper processen att överföra budskap. Till exempel när vi stöter på något som är nytt, något som är abstrakt, kanske ett problem. Dessa tillfällen gynnas ofta av att människor får lov att tänka fritt. Men när något är nytt och abstrakt, då kan vi bara ta in en sak i taget. Hur fritt kan vi då tänka om vi förses med en massa siffror, bilder, diagram, ritningar, text… och gärna allt på en gång.

Kursen gav flera tankeställare och ”aha-upplevelser” och vi hann behandla ganska många områden utöver rekvisita. Framför allt pratades det mycket om tyngd. Hur mycket väger du? Nu menar jag din spirituella tyngd. Det låter kanske konstigt, så låt mig ge ett exempel. Föreställ dig att du sitter på ditt kontor. Plötsligt knackar det lite lätt på dörren och när du säger ”Kom in” öppnas dörren lite på glänt. Personen utanför sticker in huvudet och frågar försiktigt ”Stör jag?”. ”Nej inte alls” säger du, ”kom in”. In kommer en något hopsjunken person, skakar löst i hand och presenterar sig sedan svagt och nästan lite ursäktande ”Hej, jag heter…”. Nog för att en sådan person skapar ett visst intryck, men inte den typen av tunga, bestående intryck vi är ute efter här. Enligt Rune är det 180-kg versionen av dig som ska tala, och ta plats. Tänk på det nästa gång du knackar på någons dörr!

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.