Samhällsanalys

Hur ser morgondagens medborgare ut? Vilka är framgångsfaktorerna bakom en attraktiv kommun? Varför, när och var flyttar man? Hur skapas ett inkluderande samhälle? Här kommenterar och diskuterar Swecos samhällsanalytiker dagsaktuella samhällsfrågor som berör oss alla. Vi reder ut varför samhället ser ut som det gör idag, och vad vi behöver tänka på i den fortsatta utvecklingen.

Kommer det att bli som vanligt efter pandemin? Sannolikt inte!

9 april 2021

Ett år med pandemin. Vilka avtryck kommer att finnas kvar om ett par år? Blir allt som vanligt igen? Vad det nu var?

Vad är det vi saknat? Bio, boule eller hänga på konsert? Kanske bjuda vänner på middag, åka till en släkting eller vän på besök. Många av oss har en alldeles egen längtan efter att göra något när det ”blir som vanligt” igen. Men vad har hänt under tiden vi längtat?

Vad skapar förändring?

Den som är nyfiken på vad som kommer att vara förändrat borde titta på vilka strukturella förändringar som skett under det här året. Ibland pratar man om att människor är eller har olika egenskaper. Man söker svaret på vad som kommer att hända i framtiden hos några utvalda individer som man uppfattar ligger litet före. Men det är i regel inte där samhällsförändringringen står att finna. Det är på andra håll förändring sker. Det är inte alltid lika tydligt. Det är framför allt inte lika sexigt.  

Varför är svenskar individualister? Svaret är inte det du tror.

I World Values Survey står Norden och Sverige ut i jämförelse med alla andra länder på jorden. Vi är påtagligt mer individualistiska och sekulära. Frågan är varför? Sannolikt handlar det om ett samhälle som förändrades mycket snabbt. På drygt hundra år flyttade 80% av alla svenskar från landsbygden till städer och från större hushåll till mindre lägenheter. Ett välfärdssamhälle tog hand om väldigt mycket av det som familj och släkten tidigare ombesörjde. Det är folkomflyttning, bostads- och socialpolitik som skapade ett samhälle för sekulära individualister snarare än att människor sökte efter ett annat liv. Alltså, när du läser en rubrik som säger att svenskar är … och så kan du lägga till vad som helst skall du bli litet skeptisk. Den som drar slutsatser i framtiden utifrån hur människor är eller vad de gör kan göra fatala missbedömningar. Fråga dig istället vad det är för strukturella förhållanden som skapar vissa typer av beteenden. Då kan du förstå skillnaden mellan människor som bor i Sverige och människor i andra länder. Det går att fördjupa den här diskussionen betydligt, men det här är en blogg. Formatet blir korthugget. Det förstår ni också.

Vad är det för förändringar som sker just nu?

Det mest uppenbara är att vi sannolikt kommer att arbeta mer hemma i framtiden. Många har skaffat sig en bra arbetsyta, programvaran har utvecklats och vi har vant oss vid att det är okej att arbeta hemma. Det har skett en strukturell förändring som en sociolog skulle säga. Vilka andra samhällsförändringar kan vi se? Vi på Sweco ser ett par intressanta saker, vad ser du?

Författare
Lars Holmberg är seniorkonsult, samhällsanalytiker och arbetar på Sweco Society. Lars är fil.dr i Sociologi och har en fil.kand i Kulturgeografi. Som forskare har Lars ägnat sig år frågor som handlar om hur samhälleliga strukturer och normer formar människors sociala interaktion och det är sannolikt på det temat inläggen kommer att skrivas på bloggen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.