Agera nu! Swecos hållbarhetsblogg

"Nu är det dags för verkstad! Om vi ska lyckas bromsa klimatförändringen måste vi tillsammans agera - nu!” Det säger Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann. Ta del av Mattias analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Klimatmötet: En blå COP?

10 december 2019

Chilenska ordförandeskapet kallar COP25 för en ”Blå COP” – men vad menar de med det? Det reder vi ut här.

Blått ska förstås tolkas som haven och oceanerna. Chile har världens längsta kust och vill lyfta fram oceanernas roll i klimatarbetet; både hur de kan bidra till utsläppsminskningar och ökar resiliens, och hur klimatförändringarna hotar oceanerna. Som COP25-ordförandeland anordnade Chile fem pre-COP Blue-workshops för att precisera havens roll, under Because the Oceans flagga.

Eftersom Parisavtalet är baserat på NDC:er, nationally determined contributions, och större delen av oceanerna faller utanför vad som är nationella åtaganden, så täcks oceanerna i princip inte in i de klimatåtaganden som gjorts. Chile vill nu ha in oceanerna i de nya NDC:er som ska presenteras under våren av alla länder som ratificerat Parisavtalet, och öppnar också för en särskild NDC för de delar av jordklotet som inte faller under någon enskild stats ansvar.

Att frågan är viktig bekräftas av Ocean Unites nya studie som visar att klimatförändringar hotar 90 procent av de nuvarande intäkterna på 36 miljarder USD årligen enbart från korallreven. Vi vet också att utan havens buffrande av koldioxid, hade klimatförändringarna varit långt värre – och att haven tycks nära sig taket för vad de kan buffra. Därtill är haven platsen för stora delar av omställningen till hållbar, förnybar energi såsom havsbaserad vindkraft, för klimateffektiva produkter såsom alger och förstås för sjöfarten som har potential att vara en effektiv och klimatsmart transportlösning.

Riktigt vad det innebär att föra in oceanerna i NDC:erna vet nog ingen, men det finns en öppning för att med oceanernas hjälp skapa en hittills i stort sett saknad länk mellan klimatavtalet och de hållbara utvecklingsmålen (SDG:er), där ju klimatet är ett av 17 mål och livet i vatten är ett annat.

Samtidigt är inte oceaner något nytt i klimatförhandlingssammanhang. Ocean Action Day har hållits på COP sen Hopenhagen-COP15 för tio år sen. På COP22, året efter Paris, lanserade Sverige ett särskilt havsinitiativ, som resulterade i en särskild konferens i New York som Sverige ledde tillsammans med Fiji. Ibland har dessa initiativ varit en smula otydliga på klimatdimensionen; det är förstås oerhört angeläget att hantera all plast i havet, men är det självklart att hantera på ett klimatmöte?

På COP25 har Chiles starka inriktning på oceanerna i alla fall fått resultat. Ungefär hundra event handlar om oceaner. Det har också tillkommit nya pengar, delvis med Sverige som avsändare. Helen Ågren, vår havsambassadör, lanserade Blue Action Fund, med Frankrike, Tyskland och Sverige som initiativtagare. Fonden ska stötta investeringar “nature-based solutions” med focus på integrerade satsningar som bidrar till klimatanpassning både på land och till havs.

2020 håller FN sin oceankonferens, och det är dags för den stora konferensen om biologisk mångfald, med haven i centrum. Räkna alltså med att havens klimatkoppling fortsätter att vara i fokus även efter Chiles COP i Madrid, hundratals kilometer från kusten. Och det är inte mer än rimligt, eftersom vi bor på en blå planet.

Mattias Goldmann
Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores, nu Chief Sustainability Officer på Sweco Sverige.

Kommentarer

  1. Profilbild Lena Bromarker

    Sweco borde visa intresse för Swesteps arbete. Ett arbete som utförs utan statligt stöd eller storföretagens välsignelse
    De flesta av Sveriges klimatskadliga subventioner införes för omkring 50 år sedan, och har fortsatt hänga med – trots att kunskapen om de fossila utsläppens konsekvenser ökat.

    • Tack för tipset! Delar helt din bild att fossil-subventionerna i många fall är gamla och behöver ses över; Sverige ingår ju också i en konstellation som förbundit sig att avveckla de samma. Mvh Mattias

Kommentarer är stängd.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.