I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Klimatanpassning och finansiering – En av många bra sidokonferenser

10 december 2018

Söndagar är inga vilodagar när klimattoppmötena är igång. De officiella förhandlingarna innehåller inga publika evenemang men givetvis fortsätter de informella samtalen utanför de publika arenorna. Själv tillbringade jag dagen på konferensen ”Development and climate days” som traditionsenligt hålls helgen mellan vecka 1 och 2 under COP-mötet. Konferensen samlade en intressant blandning av människor från biståndsvärlden, investerare, forskare och makthavare.

 

En minnesvärd panel var där den Constance, en kvinnlig bonde från östra Uganda, satt mellan höga chefer från Röda korset och Världsbanken. Det blev uppenbart att det finns ett stort avstånd mellan klimatfinansiering och slutanvändaren och mycket händer vägen där emellan. Pengarna vattnas ur, administrationen blir svår för den enskilde och tekniklösningar skalas upp utan speciellt bra förståelse för den lokala kontexten. Samskapa lösningarna med oss! -var det flera som sade och det gäller inte bara afrikanska bönder utan även snabbt urbaniserade slumområden i Indien.

Ett intressant pass handlade om nya typer av finansieringsformer och här händer det verkligen mycket nu när finansmarknaden börjar greppa hållbarhet. Det mest spännande var exemplet med Impact Bonds där finansiärens vinst kopplas till projektets resultat. T ex fick Goldmann Sachs högre vinst i ett markanvändningsprojekt i Washington beroende på hur mycket vattenkvaliteten förbättrades! Kom ihåg var ni hörde Impact Bonds först…

Slutligen påmindes jag om att vi alla är människor i dessa svåra, tekniska och komplexa klimatförhandlingar. En forskare visade på hur man med humor som medveten teknik kan förbättra slutresultatet. Konstigt? Nja, inte efter att ha sett hur faktorer som inlärning och samarbete påverkas av humor och leder till minskad frustration och ökad förståelse. Givetvis ska man inte skämta bort allvaret i alla lägen men med medvetet användande av humor i svåra processer  så når man längre. Där ser man!

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.