Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Kick- off för trainee-programmet

28 september 2014

Det var med spänd förväntan (och lite nervositet) jag tog mig till Essinge konferenscenter i Stockholm där jag för första gången skulle träffa alla andra traineer. Jag var väldigt peppad på att trainee-programmet skulle dra igång och väldigt nyfiken på vilka de andra traineerna skulle vara.

Dagen startade med att alla fick presentera sig kort och vi fick veta mer om upplägget för trainee-programmet. Programmet innebär att vi traineer träffas omkring en gång i månaden under 9 månader och har olika utbildningar i exempelvis hållbarhet och affärsmannaskap. Utbildningarna ska helt enkelt hjälpa oss traineer att snabbt komma in i konsultrollen. I och med att vi traineer jobbar med varierande uppgifter inom Sweco och på olika orter ska vi också få en helhetsbild av Swecos olika verksamhetsområden och skaffa oss ett närverk inom organisationen.

Efter lunch fortsatte dagen med en utbildning i Self leadership. Self leadership bygger på att man ska få en bättre förståelse för vilka värderingar man själv tycker är viktiga och vad som motiverar en. På så sätt ska man få verktyg för att arbeta mer effektivt och hitta motivation från sig själv. Alla hade gjort en internetbaserad övning innan träffen där man fick ranka olika värderingar mot varandra. I grupper om tre diskuterades resultatet genom att vi i tur och ordning fick förklara varför vissa värderingar var viktiga för just oss och diskutera dem utifrån en konkret händelse. Övningen hjälpte mig verkligen att förstå varför jag har de värderingar jag har och även snabbt lära känna de jag gjorde övningen med.

20140901_163059_mellan
Vaxholms kastell, foto Mohammed Taha

Efter utbildningen fortsatte dagen med att vi åkte till Vaxholm kastell där vi delades upp i två lag för att tävla i fångarna på kastellet. Med sammarbete och kommunikation skulle vi lösa olika uppgifter och samla poäng i olika rum – utan otäcka insekter som tur var! Mitt lag lyckades tyvärr inte haffa slutvinsten men fick flest poäng i de olika rummen, så vi var glada ändå. Dagen avslutades med en riktigt god tre-rätters middag.

20140901_191323_mellan
Middag på kastellet, foto Mohammed Taha

Ytterligare två fullspäckade dagar följde där vi gick introduktionsutbildningen som alla nyanställda på Sweco går. På denna utbildning gick ca 80 stycken nyanställda i alla åldrar och med olika bakgrund samt erfarenheter. Efter de tre dagarna fulla av nya intryck och nya vänner var jag ordentligt trött och såg otroligt mycket fram emot nästa utbildningstillfälle som är i Göteborg!

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.