Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Kan kulturljudzoner rädda kulturlivet?

26 februari 2021

För några veckor sedan beslutade stadsbyggnadsnämnden i Malmö om att införa en så kallad ”Kulturljudzon” i Sofielund. Konceptet kan jämföras med bullerzoner för industri och innebär kort och gott zoner där kulturen är prioriterad. Där får den ta plats och låta högt utan att generera klagomålsärenden.

Det pratas ofta om att vi ska bygga städer som är levande, vilket ju bör inkludera ett rikt kulturliv. Många vill bo centralt och ha nära till restauranger, pubar, konsertlokaler, teater mm., men vill samtidigt inte bli störda av aktiviteterna när de sitter i sina egna hem. Kan kulturljudzoner vara lösningen på det? Eller finns det en risk att all ny kulturverksamhet hänvisas till dessa zoner och således hamnar ute i industriområden? Riskerar de i så fall att bli mindre välbesökta?

Nu är kulturlivet visserligen ganska visset för tillfället ändå. Kulturen har tagit en hård smäll det senaste året och jag hoppas att det inte kommer att vara en allt för lång väg tillbaka för arrangörer, restauranger mm. när det väl är möjligt med en ”normal” verksamhet igen. Det ska bli spännande att se hur kulturlivet blir post-corona, med eller utan kulturljudzoner.

Författare
Saga Hävermark är akustiker på Sweco sedan 2019. Hon har en civilingenjörsexamen inom miljö- och vattenteknik från UU och fastnade under utbildningen extra för akustik. Hon har tidigare arbetat kommunalt med bullerfrågor rörande dels åtgärder i befintlig miljö, dels buller i stadsplanering. Saga brinner extra för samhällsbuller och ser det som en självklar hållbarhetsfråga. Att hon gillar akustik är ingen överdrift; när hon inte jobbar sitter hon oftast bakom sitt trumset och skapar musik eller är ute med hunden Buller.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.