Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Kan årets julklapp bli nästa generations huvudvärk

12 februari 2013

Ju större, ljusare och starkare desto bättre verkar vara mottot för hörlurar för den yngre generationen. Men förra årets julklapp kan vara nästa års huvudvärk för hörluraranvändare och audionomer.
En färsk studie har visat att 50 % till 100 % av volym för den ekvivalenta ljudnivån under en timme är mellan 72 till 103 dB (Short-term Auditory Effects of Listening to an MP3 Player, Keppler et al.). Exponering för nivåer vid den övre delen av denna skala (över 100 dB) är ungefär lika med ljudnivån av en gräsklippare. På kort sikt kan detta få betydande auditiva effekter men över en längre period kan det leda till irreversibla skador på hörseln. En av de vanligaste effekterna är tinnitus. Tinnitus är upplevelsen av ljud i det mänskliga örat i avsaknad av motsvarande yttre ljud.
Så för att minska risken för hörseleffekter på grund av bärandet av hörlurar rekommenderas att;
• Tiden att lyssna på innehåll via hörlurar är begränsad
• Medvetenhet till volymen på enheten
• Bakgrundsljudet i din omgivning beaktas. En bullrig miljö (t. ex i kollektivtrafiken) kan signifikant öka volymen i hörlurarna
• I-öra hörlurar och brusreducerande hörlurar kan minska störande bakgrundsljud och därmed möjliggöra att lyssna på innehåll vid lägre volymnivåer

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.