I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Invigningsceremoni – Attenburough, Clime-inator och Greta – Nu är vi igång!

4 december 2018

Igår skedde den officiella invigningen av COP-mötet och den innehöll inga egentliga överraskningar. Arrangörerna Polen lade manken till för att visa upp en positiv attityd och god stämning med en leende mötesordförande, den polska miljöministern Michal Kurtyka. Ordförandeklubban lämnades över från Fijis premiärminister Frank Bainimarama som tackade för året som gott och påminde om vikten av dialog. Årets nyhet under öppningen var, förutom ett polskt musikinslag i up-tempo, att folkets röst framfördes. En symbolisk stol stod längst fram bland delegaterna och rösten som framförde budskapet från världens folk utgjordes av ingen mindre än David Attenburough – min barndomsidol! Lätt grånad, men med samma vackra röst, adderade han till allvaret genom att trycka på vad som står på spel och att folket står bakom en offensiv klimatagenda.

He is back

Ett stående inslag på klimatförhandlingarna de senaste åren har varit actionhjälten och Kaliforniens f.d. guvernör Arnold Schwarzenegger. Hans viktigaste budskap är nog numera som symbol för att USA fortfarande är med på klimattåget, trots ”galningen i toppen”, som han uttrycker det. Budskapet är viktigt, för utan uppbackningen från det inhemska näringslivet och städer och regioner så skulle skadan av Trumps tid som president kunna bli betydande. Arnold är mycket mån att visa att USA står kvar oavsett den nationella nivåns avståndstagande.

Greta Thunberg

En av observatörsgrupperna till förhandlingarna utgörs av ungdomar. De är organiserade i gruppen YOUNGO. Stjärnan här var otvetydigt svenska Greta Thunberg som via sin klimatstrejk hamnat i medias blickfång över hela världen. Hon träffade FN-chefen vid YOUNGOs möte och framförde sitt tal till honom och de församlade ungdomarna. Kontentan var att det spelar ingen roll vad förhandlingarna resulterar i, vi kommer ta saken i egna händer. Kanske behövs en klarsynt 15-åring med ett budskap avskalat av all komplexitet som idag omger klimatfrågan för att insikterna ska sjunka in.

Vart står parterna?

Inga överraskningar gömmer sig i de olika grupperingarnas ståndpunkter som ventilerades via respektive inledningsanförande.

  • EU vill ha allmän ambitionshöjning, transparens och mer klimatpengar på bordet
  • De små önationerna (AOSIS) tycker ungefär som EU men i lite skarpare ordalag. Man vill också lyfta in Loss and damage-diskussionerna i Parisavtalets regelbok.
  • Utvecklingsländerna och Kina trycker på för ”Common but differentiated responsibility”, dvs att klimatansvaret är inte lika hos alla länder.
  • Afrikagruppen pratar klimatanpassning och trycker på vikten av att lägga klimatpengarna på bordet.
  • Näringslivet (BINGO) inleder med att konstatera att man backar upp Parisavtalet till fullo, vill se transparens och förutsägbarhet i regelverket samt att man arbetar med länkningen av olika utsläppsmarknader för att minimera utsläppsförflyttningar. ”Business is a key actor and source of experience, advice and resources in tackling the climate challenge, including  strengthening competitiveness, creating jobs and promoting sustainable economic growth and energy access.”.

Nu börjar det på riktigt.

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.