Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Inspiration från grannlandet

14 januari 2013

Under julledigheten såg jag ett tv-program som hette ”Norska omvägar”. Ett mycket vackert program som handlade om Nationella turistvägar (eller Nasjonale turistveger som det egentligen heter), ett rikstäckande projekt innefattande 18 rutter som visar upp Norge från några av dess bästa sidor, nämligen dess spektakulära natur.

För att maximera upplevelsen har man tagit in arkitekturen och konsten i de många utsikts- och rastplatserna längs med vägarna. Detta projekt är i mina ögon ett utmärkt exempel på hur man, genom att ta in fler aspekter av samhällsbyggande, kan skapa en helhet som blir så mycket bättre än om man bara hade hållit sig till det som det egentligen handlar om – vägar. För mig är det här som en av Swecos största styrkor ligger, nämligen möjligheten att nyttja arkitekter, konstruktörer, projektledare och specialister av alla de slag i de uppdrag vi utför tack vare de kompetenser och intressen som ryms under ett och samma tak. Tack vare mångfald egentligen.

En annan sak jag kom att tänka på när jag såg programmet var det här med fokus. Vårt fokus riktas nog ofta mot målet – att nå fram till en viss ”destination”, vare sig det handlar om en produkt, ett projekt eller en resa. Nationella turistvägar handlar egentligen om färden, om att uppleva och att njuta av resans gång. Naturligtvis är målet med det vi gör viktigt, men processerna som tar oss dit är också viktiga. Inte minst för att det är här vi utvecklas, både rent kunskapsmässigt och i relationerna till de vi har omkring oss i uppdragen. Det är ju trots allt detta som utgör större delen av vår vardag!

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.