Nyligen hade jag en diskussion om inomhuspositionering med kollegor. Det rörde sig om ett kommande Sweco-hackathon. Frågan om olika tekniker och deras mognadsgrad dök upp. Hur bra är nuvarande tekniker egentligen? Naturligtvis skulle man kunna skapa en utvärderingsmatris där man tittar på noggrannhet, hastighet, kostnad för implementation, plattformsoberoenden etc. Jag tycker dock att ett roligare alternativ för utvärdering föddes i denna diskussion: En hinderbana inomhus.
Tänk er en snitslad bana i en kontorsbyggnad. Du ska följa denna bana med hjälp av en App i din smartphone som ger dig muntliga instruktioner om hur du ska ta dig från rum A till rum B. Dock med haken att du bär en ögonbindel så du måste förlita dig till 100% på instruktionerna för denna navigationsapp.
Det här är bara ett tankeexperiment då det uppenbarligen finns en del hälsomässiga risker med detta… Men när det väl finns en spridd och etablerad teknik som klarar denna hinderbana så kommer en ny nivå av tillämpningar att skölja över oss. Det är jag säker på.
Inomhuspositionering på FME World Tour
Förra veckan så genomförde vi årets FME användarkonferenser i Köpenhamn och Stockholm. Det blev två lyckade och välbesökta tillställningar. Ett genomgående tema var just inomhuspositionering. Detta exemplifierat av tillämpningar på flygplatser såsom Schiphol i Amsterdam och Vancouvers flygplats. Mark Stoakes från Safe Software berättade om hur FME används för att tackla utmaningarna med att preparera data för att passa i de nu dominerande positioneringstjänsterna:
Det handlar mycket om kvalitet på indata och hur man sammanfogar olika källor för att passa speciella format och modeller som tex Apples positioneringstjänst. Flygplatser är också ständigt föremål för ombyggnationer och tillfälliga avspärrningar, så kontinuerlig uppdatering av positioneringsunderlag är nödvändigt.
Vancouver flygplats
Hur bra funkar det då i verkligheten? Eftersom ämnet intresserar mig och jag hade förmånen att besöka Vancouver nyligen så passade jag på att testa en del.
Väl inne i flygplatsbyggnaden startade jag Kart-applikationen på min iPhone. Jag blev faktiskt ganska överraskad över precisionen. Nedan finns en skärmdump tagen från min iPhones karta. Även en bild som jag tog på den butik som jag passerade. (Jag åkte vid tillfället med ett rullband vilket gjorde denna manöver möjlig).
Extra kul var det också att senare under samma resa träffa och lyssna på en av hjärnorna bakom denna tillämpning.
Än så länge så skulle jag inte våga företa denna resa med ögonbindel – men tekniken är på god väg!