Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

INNOVATIVA LÖSNINGAR FÖR BIM I PRODUKTION/FÖRVALTNING

24 oktober 2018

BIM handlar till stor del om att samla och strukturera information. Men varför strukturera information och investera hundratals (tusentals?) timmar på BIM-projektering om vi inte kan tillgodogöra oss informationen på ett smidigt och enkelt sätt?

Enkla lösningar för produktionsskedet är något vi börjar se mer av. Exempel på detta är Dalux (BIM-Viewer/Field) där man väldigt enkelt kan se BIM-modellen på mobil/platta med koppling till den klassiska planritningen. Det gör det enklare för exempelvis en entreprenör (som ofta är ovan med BIM-verktyg) att kunna nyttja modellen ute i produktion för samordning, planering och se information (exempelvis produktkoder, dimensioner mm.). Det finns även möjlighet att använda ärendehantering direkt kopplat till modellen vilket öppnar upp för användning vid granskning, besiktningar eller liknande. BIM används mer eller mindre i alla projekt idag men jag tror att det är de enkla lösningarna som kommer göra den stora skillnaden.

Exempelbild från Dalux

Vi börjar också se fler och fler exempel på augmented reality. Bättre hårdvara i mobiler och plattor ger möjlighet att köra tunga modeller ute på plats, vilket varit ett problem tidigare.

Exempelbild från vGIS

Gemensamt för AR-tekniken inom BIM är att inomhuspositioneringen behöver bli bättre och utvecklas, kanske med hjälp av Swecos hackaton inom just inomhuspositionering som pågår denna vecka (!)

För mig har det alltid varit en driftkraft att följa utvecklingen och hitta nya lösningar. Vem vet hur digitaliseringen har påverkat oss om 10 eller 20 år? Tittar man i backspegeln hade vi aldrig kunnat föreställa oss hur internet skulle påverka oss (förutom Alexander Bard då!), tänk då vad AR, AI, machine learning, kryptovalutor och autonoma fordon kan göra?

Författare
Kristoffer Rask - BIM-samordnare på Sweco Position Uppsala med bakgrund inom installationsprojektering.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.