Agera nu! Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Inget COP i Chile: Vad betyder det?

30 oktober 2019

Santiago, Chile skulle ha varit värd för klimatmötet COP25 i december, där Parisavtalet skulle slutföras. Nu blir det inte så – men vad blir det? Just nu är inget bestämt, men det finns sannolika scenarier.

Klimatmötet kommer att hållas, men någon annanstans. Troligen blir det ett par månader senare, tidig vår 2020. Detta då det tar lång tid att förbereda ett så stort möte – redan när Chile övertog värdskapet från Brasilien för nästan ett år sen tyckte man att tiden var kort. Därför sköts mötet från november till december. Troligast är att mötet hålls i Bonn, där UNFCCC har sitt huvudkontor och där COP23 hölls när värdlandet Fiji inte hade möjlighet att hålla ett så stort möte. Men egentligen är det Latinamerikas tur, så skulle något land här vilja så har de förstatjing. Det kan då vara Costa Rica – som höll pre-COP tidigare i höst – eller Argentina med sin nyvalda regering, men det är högoddsare båda.

Parisavtalet ligger fast. Processen tappar tempo, men i grunden förändras inget. De för regelbokens slutförande kvarvarande förhandlingarna om Artikel 6 blir varken lättare eller svårare, bara sinkade. Detta förutsätter att det blir ett klimatmöte i närtid – så att vi inte väntar ända till nästa november i Glasgow; då blir tempotappet för stort.

Löften fördröjs eller hålls inne. På COP25 skulle ett stort antal länder ge löften om nettonoll-mål för sina utsläpp, vilket från början var ett initiativ från just Chile. Ett antal länder skulle också skärpa sina klimatåtaganden i NDC:erna, varje lands nationally determined contributions, även om bulken av skärpningar förväntas komma på COP26 (eller det som tills nu kallats för COP26). De flesta av dessa löften avges i alla fall, om än något senare, men några finansieringslöften kan komma att frysa inne.

För Chile riskerar beslutet att landa olyckligt, tänker jag. Det är ett land som velat visa klimatledarskap och som har mycket att visa upp. Högsta andelen elbussar i världen utanför Kina. Rekordsnabb cykelökning. Metaller världen behöver för elfordonen, fokus på skogens möjlighet att ersätta det fossila och en stor satsning på renare hav. Supersnabb omställning till sol och vind. Men inget av detta får man nu visa upp för omvärlden. Istället riskerar bilden att bli den av ett bråkigt land som inte kan stå värd för stora möten – APEC-mötet ställdes in samtidigt. Och de folkliga protesterna lär knappast minska; kraven på ökad social rättvisa mildras inte av att ställa in just det möte stora delar av den sociala rörelsen sett mest fram emot. Dessutom var rättvisedimensionen en viktig del i vad som behöver utvecklas i klimatförhandlingarna; just det som Chiles regering behöver visa att den klokt kan hantera.

Samtidigt diskuteras redan nu att hålla ett socialt klimatmöte i Santiago under några av dagarna som COP skulle ha varit. Det är ett tillfälle att prata om sociala dimensioner av klimatfrågan, och åtminstone några av de många tusen som redan köpt icke-ombokningsbara flygbiljetter kanske väljer att komma till Santiago ändå. För klimatets skull.

För klimatkampen är point of no return passerad sen länge. Förnybart vinner tydligare för var dag som går. Företagen utlovar att ställa om till 100 procent förnybart. Länder tävlar om klimatledarskap. Kanske såg vi just hur klimatförhandlingarna en gång för alla tappade i relevans?

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

Kommentarer

  1. Lars Edvall

    Varför skulle det inte gå att arrangera samma datum men på annan plats? Alla har avsatt tid i sina kalendrar och många av förberedelserna för aktiviteterna bör vara gjorda. Lokaler boenden transporter borde väl någon annan plats klara av på en månad?

    • Samma datum vore praktiskt på många sätt, men det är en stor affär att ordna ett COP, inte minst säkerhetsmässigt (som är en grund till att Chile nu tackat nej), med många ministrar och en del statschefer som medverkar. Dessutom ca 20 000 deltagare som det måste finnas rum till. Även i Bonn, som ju höll COP23 och som håller många tekniska sessioner, var det närmast en by som byggdes upp, vilket tar tid.

Kommentarer är stängd.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.