Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Indien satsar stort på smarta städer!

11 september 2015

Varje vecka får vi besök från Indiska delegationer, anbudsförfrågningar, och blir kontaktade av internationella företag med verksamhet i Indien. Det är representanter från indiska företag och myndigheter som vill samarbeta med Sverige(Sverige sluter MoU med Indien om hållbar stadsplanering) och Sweco för att planera, utveckla och bygga smarta och hållbara städer i Indien.

Bakgrunden är en enorm satsning på utvecklingen av 100 smarta och hållbara i städer som den indiska regereingen skjuter till 100-tals miljarder kronor till.

Det man söker är en samarbetspartner som kan jobba med ett holistiskt angreppssätt och erbjuda en integrerad approach för hållbar utveckling och design i alla skalor. Det kan vi och intresset visar attraktiviteten i den svenska planeringsmodellen, SymbioCity och är ett kvitto på Swecos internationella framgång att erbjuda samlade expertis inom, teknik, miljö och arkitektur.

Integration

Vi understryker och får förståelse för att en smart och hållbar stad inte handlar om smarta tekniklösningar staplade på hög. Utan det är i planeringen och i identifierade synergier mellan stadens olika delsystem, i den fysiska strukturen som låses fast i tidiga skeden som vinster och stadens hållbarhet kan påverkas för lång tid framöver ur ett livscykelperspektiv. Tekniken förändras konstant men stadens fysiska strukturer, dess byggda betingelser och förutsättningar är ”eviga”. 

 Smart Cities India

Ulf Johansson, arkitekt och seniorkonsult på Sweco understryker att smarta städer handlar om mer än hus, miljö och infrastruktur. Det handlar om att skapa miljöer som också är ekonomiskt och socialt hållbara. Det är här Sweco kan bidra mer än de flesta av våra konkurrenter eftersom vi arbetar med en systemsyn på hållbarhet. Hur enskilda stadsmiljöer och hela staden samverkar har betydelse för utfallet såväl ekonomiskt som socialt och miljömässigt. Det vi ser (bl. a i våra globala studier för/med Ericsson) är att när den ekonomiska tillväxten sker snabbt i en stad (den Indiska ekonomin är i tillväxtligans toppklass i världen, även om det kanske hackade lite det senaste kvartalet…) brukar man börja få utrymme för att lösa de närliggande miljöfrågorna och den tekniska infrastrukturen byggs ut. Men den sociala dimensionen har svårare att hänga med/utvecklas långsammare. Detta är en utmaning som måste tas på allvar och inte glömmas bort eftersom det kan skapa stora problem på sikt.

Läs mer om Indiens satsning på smarta städer!

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/06/sverige-sluter-mou-med-indien-om-hallbar-stadsplanering/

http://smartcities.gov.in/

http://smartcities.gov.in/writereaddata/SmartCityGuidelines.pdf

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.