Samhällsanalys

Hur ser morgondagens medborgare ut? Vilka är framgångsfaktorerna bakom en attraktiv kommun? Varför, när och var flyttar man? Hur skapas ett inkluderande samhälle? Här kommenterar och diskuterar Swecos samhällsanalytiker dagsaktuella samhällsfrågor som berör oss alla. Vi reder ut varför samhället ser ut som det gör idag, och vad vi behöver tänka på i den fortsatta utvecklingen.

Idag firar vi världsstatistikdagen!

19 oktober 2020

Nästan varje dag finns mer än en anledning att fira. Vi kan fira Kanelbullens, nallens eller bilens dag. Eller lutfiskens, chokladens eller raggsockans dagar. Och så finns det temadagar som kanske inte leder tankarna till fest men till eftertanke.  Som mänskliga rättigheters dag eller världsmalariadagen. Vissa dagar är det tydligt vad vi ska göra. Det finns en dag för att gå på styltor och en dag för löpning. Och vill vi springa barfota finns en dag för det med. Och så finns faktiskt dagen för alla dagarna – temadagens dag. Så vi kan fira att vi kan fira alla de andra dagarna.

Idag, den 20 oktober, firar vi på Sweco världsstatistikdagen. Det är nästan som att vi inte skulle ha haft de andra dagarna utan statistik. För utan statistik skulle vi ha haft en väldigt begränsad forskning och hur skulle världen ha sett ut då? Skulle vi ens ha funnits? Eller funnits kvar?

Det är intressant att fundera på hur vi skulle ha haft det utan statistik. Sjukdomar hade vi inte kunnat bota. För utan statistik hade vi varken haft mediciner eller behandlingsmetoder, vi hade fått lita på gammal folktro, och från den stryka allt som uppkommit genom någon form av empiri. För nog bygger många gamla goda husmorstips på en form av datainsamling där slutsatser dragits baserade på en majoritets upplevelser. Det får vi ta bort i världen utan statistik.

Hur hade vi bott? Hur hade vi levt? Vilka yrken hade vi haft eller hade vi inte jobbat alls utan var och en jagat vår egen föda utan att ha vettiga redskap och utan att veta vad vi ska jaga och odla. Ja, vi är där igen. Vi kan inte använda någon statistik för att komma fram till det mest effektiva redskapet eller vad som är gott eller giftigt att äta.

Jag är så tacksam över att få fylla mina dagar med statistik. Att få bidra till att livet på olika sätt blir lite lite bättre (hoppas jag). Genom att samla in statistik och använda den kan vi se vad människor vill och önskar, vad som fungerar eller inte fungerar. Vad som gör oss sjuka eller friska och vad som leder till jobb eller bättre betyg.  Och tillsammans kan forskare över hela världen vara mer snabba, effektiva och framgångsrika.

World Statistics Day är instiftad av FN och årets tema är “Connecting the world with data we can trust”. Läs mer på https://worldstatisticsday.org/.

Visst blev du lite sugen på löpning ändå? Vilken tur – World Statistics Day arrangerar i år ett virtuellt lopp. Leta efter Stat Runners på Strava, ladda upp bilder på ditt lopp och spring eller gå så får vi se hur långt vi alla tillsammans på hela jorden kan springa för att fira statistiken. Heja statistiken – du är så värd att firas idag!

Författare
Silke Tindrebäck. Statistiker som brinner för att veta mer - och att använda det jag får veta till att skapa likvärdighet, hållbarhet och lite lycka. Rör mig mest i skolans värld, det är där allt börjar. Kontakta mig gärna på silke.tindreback@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.