Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Hur ansöker jag till traineeprogrammet och vad händer under assessmentdagen?

16 januari 2018

Nu är det inte långt kvar tills ansökningen av årets traineeprogram öppnar. Har du fortfarande inte bestämt dig om du ska söka? Funderar du på hur rekryteringsprocessen går till? Vad är en assessmentdag och vad gör man egentligen där? Det här var frågor som jag ställde mig själv vid den här tiden för ett år sedan. Nu ska vi se om vi kan ge lite svar på detta.

Den 18:e januari öppnar ansökningen till årets upplaga av traineeprogrammet där sista ansökningsdagen är 18:e februari. Som mina kollegor skrivit i tidigare inlägg är traineeprogrammet nio månader långt där du direkt blir inkastad i konsultuppdrag parallellt med utbildningsträffar. Du kan läsa mer om traineeprogrammet och om hur man ansöker här.

Efter att jag skickat in min ansökan förra året dröjde det några veckor innan jag blev uppringd av min nuvarande chef. Vi hade en kortare telefonintervju och någon dag senare fick jag komma in på en intervju på Swecokontoret i Umeå. I och med att jag pluggade i Umeå var det enkelt att ta sig in till kontoret, som var helt nybyggt och fint. Jag var själv inte så nöjd med telefonintervjun men tyckte det kändes ganska bra efter andra intervjun. Nu återstod att se om jag skulle gå vidare till assessmentdagen i april.

När jag fick veta att jag gått vidare blev jag både glad och spänd på samma gång. Jag fick alltså komma på en av assessmentdagarna som var i Stockholm på Swecokontoret och dagen skulle komma att bli fullspäckad. Jag kom till kontoret en timme innan vi skulle vara där, jag ville ju inte vara sen, var kanske liite för tidig. Jag var ganska nervös men tyckte ändå att jag hade förberett mig bra, så det var bara att köra. Vi var omkring 25 personer som tagit oss dit och dagen var uppdelad i tre etapper:

  1. Presentation

Vi började med att bli indelade i grupper om 4-5 personer. I dessa grupper skulle vi hålla våra egna kortare presentationer om oss själva, som vi fått förbereda sedan tidigare. Vi skulle berätta om oss själva utifrån ett intresse. Mitt val av intresse var inte svårt. Då jag spelat innebandy sedan sju års ålder var det ingen tvekan om att jag skulle prata om just innebandy. Andra pratade om brottning och jakt, väldigt bra presentationer. Efter detta kunde man andas ut lite, men ganska snabbt gick vi vidare till nästa del i schemat.

Tips: Jag försökte koppla de egenskaper och erfarenheter jag har och har utvecklat inom innebandyn till hur jag kan ha användning av detta i konsultvärlden.

  1. Caseuppgift

I samma grupper som vi blivit indelade i fick vi nu ett case som vi skulle lösa och sedan presentera för alla andra grupper och chefer. Vårt case handlade om smarta städer där vi mer eller mindre skulle identifiera ett problem i dagens samhälle och komma med ett lösningsförslag. Just smarta städer är något som Sweco jobbar mycket med. Läs Nores inlägg om smarta städer här. Samtidigt då vi i gruppen satt och diskuterade caset satt tre chefer och en från HR och lyssnade. Såklart lite smått irriterande men man får försöka tänka att dem inte sitter där.

Tips: Självklart vill vi alltid hitta bra lösningar på problem men i det här fallet är det inte alltid lösningen som är det viktiga utan hur du och gruppen tar sig fram till lösningen.

  1. Intervju

Sist av allt vad det personliga intervjuer med chefer och HR som studerat en under dagen.

Tips: Var bara dig själv och förbered dig väl innan, då känner man sig oftast lugnare.

Jag var helt slut efter dagen men tyckte jag hade fått ut mycket av den. Emellan dessa etapper hölls även föredrag om just Sweco, väldigt intressant. Någon vecka senare kom beskedet, jag skulle bli en Swecoit.

Detta är alltså min erfarenhet och mina tips till er som söker. Hoppas att detta var nyttigt att läsa. Om du är sugen på att söka och har funderingar kring traineeprogrammet eller undrar över något annat får du gärna kontakta mig via caroline.deutgen@sweco.se.

Hoppas vi ses!

Caroline Deutgen
Trainee och VA-konsult
Sweco, Vatten och Miljö, Umeå

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.