Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Himmelsblå och högre ljud

7 oktober 2013

Medan Malmö FF strävar mot Allsvenskt guld ökar intensiteten på planen och ljudnivån stiger. Vid derbyt på bortaplan mot Helsingborg IF nådde ljudnivån efter varje av Malmös tre mål (ja, tre!) en maxnivå på 115 dBA. Med en genomsnittlig ljudnivå under matchen på cirka 75 dBA representerar det en åttafaldig ökning av ljudnivån. Decibel är ju en logaritmisk skala där varje ökning om 10 dB uppfattas av det mänskliga örat som en fördubbling av ljudet.
Glädjeropen vid målen var nästan tillräckligt höga för att höras hela vägen tillbaka till Malmö. Det kan möjligen vara en överdrift, men höstens väder har bjudit på ett intressant fenomen som innebär ljud under natten färdas mycket längre sträckor. Detta är resultatet av varmare marktemperaturer och svalare lufttemperatur vilket i sin tur resulterar i att ljudet studsar tillbaka ner till marken. Detta innebär att buller miltals borta kan höras tydligt. Även bruset efter ett Malmömål!

SVT, Temperatur far ljudet att studsa. http://www.svt.se/vader/temperatur-far-ljudet-att-studsa

Himmelsblå
Himmelsblå

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.