Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Hållbar utveckling med Andreas Gyllenhammar

26 februari 2014

Vi hade ännu en trevlig traineeträff förra veckan och eftersom det var dags för kurs i en av Swecos hjärtefrågor, nämligen hållbar utveckling. Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar höll i kursen för oss och det var både intressant och tankeväckande. Vi sågs på Åkeshofs slott och började dagen med en resa i Swecos hållbarhetshistoria. Redan 1889 grundade Hugo Theorell konstruktionsbyrån H. Theorells ingenjörsbyrå, som idag heter Sweco Systems och är det äldsta bolaget i Sweco. Hugo Theorell tog fram den reglerventil som skulle sitta i centralvärmesystemet när denna skulle börja installeras i Sverige, bland annat i Kungliga Slottet. Redan då fanns det således en tanke om energieffektivisering och hållbarhet.

Slottet 1

Innan lunch fick vi göra en värderingsövning där vi skulle förhålla oss till en rad frågor som berörde hållbarhet. Den fråga som fick mig att tänka till mest var ”lever jag som jag lär?”. De flesta som jobbar på Sweco har säkerligen ett intresse för hållbara samhällen; men hur hållbara är vi egentligen i vår vardag? Det är väl ändå inte alla som cyklar till jobbet varje dag och köper ekologiskt frukt till varje pris? Begreppet hållbarhet är också något som behöver klargöras. Det är nämligen inte bara miljövänlighet som ingår i hållbarhetsbegreppet. För att vara riktigt hållbar behöver man både ta hänsyn till ekologin, ekonomin och samhället (social hållbarhet). Andreas tipsade om denna sida som illustrerar de många olika aspekterna av hållbarhet och hur olika dem kan tolkas. Efter lunch pratade vi om vad hållbarhet innebar för Sweco och vår hållbarhetsstrategi.

Collage Åkeshof

Som avslut på dagen höll Andreas i en så kallad masterclass. Några traineer fick gå upp och prata om sina uppdrag för att få tips om hur dem själva kan bidra till ett mer hållbart samhällsbyggande. Dels var det intressant att höra om de olika rollerna som traineerna har i sina uppdrag men det var också kul att höra hur kreativ man kan vara för att jobba mer hållbart.

Dagen rundades av med ännu en utsökt middag, denna gång på Åkeshofs slott.

Mat Åkeshof

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.