Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Hållbar byggnadsdesign

27 juni 2016

Efter en lång helg känns det kul att börja blogga! Jag arbetar med energi- och miljöfrågor och tycker det är spännande med hållbar byggnadsdesign. Vi har idag kommit en bra bit. För bara några år sedan var det sällsynt med lågenergihus och miljöklassade byggnader, men idag är det en självklarhet för allt fler (inte bara mig och mina kollegor).

I energi- och miljögruppen arbetar vi med analyser för att optimera byggnaders energianvändning, inneklimat och dagsljus. Denna typ av analyser i samarbete mellan övriga discipliner tror jag måste ta allt större del för att vi skall kunna ta fram hållbara byggnader och städer. I det stora hela innebär det att man lägger mer kraft i tidigt skede.

         Alingsås

Dagens byggnader använder avancerade ventilations- och styrsystem vilket jag tror i kombination med bra arkitektonisk utformning och koppling till natur leder till hållbart byggande. Ibland borde man kanske ta ett steg tillbaka, och fundera på hur den lokala arkitekturen sett ut ur ett historiskt perspektiv. Förr konstruerades byggnader efter klimatet utan tillgång till avancerade system. Som exempel byggde man i varma länder smala raka gränder för att minimera solvärmen och maximera luftgenomströmning. Fönstersättning för att ge tillräckligt med dagsljus inne och så vidare. Använder man sig av dessa och andra passiva tekniker i kombination med analyser och simulering har vi bra förutsättningar att bygga hållbart.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.