I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Grillad av Europaparlamentariker!

12 december 2018

Vad sker i Paviljongerna?

Förutom förhandlingarna är det stor aktivitet i de olika ländernas och organisationernas paviljonger. Nästan alla ordnar seminarier där man kan höra om allt från Nicholas Stern presentera den senaste klimatekonomistudien, till IPCCs planer för framtiden och hur Japan jobbar med Smarta städer. En hel del utfyllnadsaktiviteter också, såklart. Vad Quatars delegater lanserade när jag gick förbi i förmiddags förblir oklart (de verkar ha gjort en karta över klimatsårbarhet i kustområden?), så det får symbolisera det brus av mindre viktiga aktiviteter för majoriteten av deltagarna här i Katowice.

Och så handlar seminarierna om klimatfinansiering. Det måste vara årets genombrott här på COP. Väldigt mycket handlar om hur man låser upp de stora pengarna för klimatinvesteringar, banker som presenterar sina initiativ eller planer på hur dessa ska gå till.  Eller som Michael Eckhart, Managing Director på Citigroup, berättade under ett seminarium om finansiering av hållbar infrastruktur igår: ”In our bank only, we move 5 trillion dollars a day”. Sug på den, och funder över vad som händer när han nu sätter på sig och sin personal klimatglasögon. Och för in gröna parametrar i investeringsalgoritmerna….

På scenen

Blev grillad av Europaparlamentariker idag beträffande Swecos klimatarbete och hållbarhetsfilosofi. Moderator var skickliga Nina Ekelund från Hagainitiativet och i tur och ordning betades fyra stora internationella företag av. Läskigt format och delvis omvända roller var ett kul grepp som Nordiska Rådet tog kring företagsansvar där jag fick försvara Sweco. Saara-Sofia Sirén, finsk MP, pressade mig på hur vi ser på lönsamhet och klimatarbete och vad det offentliga kan göra för att underlätta för oss som konsulter att öka vår samhällsnytta.

Kul inslag och roligt avbrott från förhandlingsrundorna här på COP24!

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.