Energi

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår runt om i världen och Swecos energiexperter arbetar i hela energiförsörjningskedjan. Med stor entusiasm handlar det till exempel om marknadsanalyser, scenarieutveckling, utredningar, utvärderingar, strategiska planer, drivmedel, energilager och power to gas.

Från forskning och utveckling till Vätgas i Green Drive Region

13 april 2017

NU har jag varit forskare, ledare inom industrin och konsult under precis lika många år – sex år vardera. Det var fascinerande att djupdyka i teknikens värld på KTH och otroligt lärorikt att vara VD inom Opcon-gruppen, men det är storslaget att som Sweco-konsult ständigt få nyttja erfarenheter från hela livet och samtidigt skapa nya. Med gott flyt i projektfloran tar man med sig allmänna lärdomar från ett projekt till ett annat, från en kundkategori till en annan, och bidrar till att föra utvecklingen framåt i stort och smått.

Under fjolåret var jag exempelvis med i ett tiotal projekt inom området vätgas och bränsleceller. Jag projektledde bla en grupp med ett 40-tal aktörer i Sverige till en strategisk innovationsagenda – Vätgas för fordon, vilken jag bloggat om tidigare. När den rapporten publicerats blev jag kontaktad av Daniel Bügel, projektledare på Oreec i Lilleström i Norge för projektet Green Drive Region, som sett den och undrade om vi på Sweco ville skriva en rapport om vätgas för deras projekt. Jätteroligt, det ville vi förstås! Det blev ett gott stycke arbete under hösten i syfte att sammanfatta kunskap och information om vätgas och bränsleceller för fordon, som grund för fortsatt arbete med detta inom Green Drive Region.

Just den rapporten – Vätgas i Green Drive Region – finns nu att ladda ner här, som en god påskkaramell!

Välkommen att kontakta mig för att diskutera hur vi kan stödja er också! E-post: cecilia.wallmark (at) sweco.se

GLAD PÅSK!
Cecilia Wallmark, Gruppchef Sweco Energy Strategies

Författare
Dr. Cecilia Wallmark är gruppchef på Sweco Energy Strategies, en specialistgrupp på Sweco som arbetar med strategisk energiplanering, energieffektivisering och förnybar energiförsörjning i en bredare kontext. Konsulterna i gruppen bidrar både som processledare och som experter i typiska projekt. Cecilias personliga drivkraft är att arbeta för en framtid med mer hållbara energi- och transportsystemlösningar. *** Dr. Cecilia Wallmark leads business development in energy planning, energy efficiency and energy supply with the overall goal being to methodically drive processes from energy investigations of current location to realization of visions for energy solutions. Typical projects include fuel strategies and implementation of infrastructure for hydrogen, gas and electric vehicles, creation of research platforms for energy system analyzes, and regional energy plans involving local actors. Dr. Cecilia Wallmark has worked with hydrogen based energy system analyses since 1999 and is today the lead of the Sweco Hydrogen Team.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.