Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Framtiden behöver mer än teknik!

23 april 2020

Under lång tid har människor försökt förutspå framtiden och redan under antiken fanns det siare som beskrev kommande tider. Under 1960-talet var det populärt att fundera på vad som skulle ha hänt till millennieskiftet, som att vi skulle ha eluppvärmda motorvägar för att slippa snö och halka, foster skulle kunna få en intelligensspruta som höjde dess framtida IQ med 50 % och vi skulle ha fabriker på havsbotten. Nu blev det ju inte riktigt så, och vetenskapsjournalisten Henrik Höjer som har undersökt framtidsforskning genom tiderna menar att man ganska sällan har haft rätt. Han konstaterar också att profetiorna genom historien ofta haft en stor tro till teknisk utveckling.

Det verkar som att tilltron till teknik gäller än idag, och även när man talar om framtidens byggnader. Den nya utgåvan av de klassiska faktaböckerna ”Så funkar det” innehåller en spaning kring framtidens byggnader där de förutspår att ”Husen är byggda av aktiva material som automatiskt reglerar värmen. Fasaderna är beklädda med solceller och vattnet som strömmar till husen ingår i ett slutet system där själva rören sköter reningen. Avfallen har förpassats till historien eftersom allt material återvinns i den framtida staden”. Tidningar och konferenser fokuserar på smarta byggnader, som styrs helt i realtid från mobiltelefoner ända ner till kaffekokaren, utan passerkort, lampknappar eller separata bokningssystem. Ännu ett tekniskt fokus.

Sociala förändringar svåra att förutse

Men det som påverkar vårt liv mest är ofta de sociala förändringarna, som verkat vara ännu svårare att förutsäga. Jag älskar en av de där bilderna som i mitten av 1900-talet skulle visa världen år 2000 och som visar en framtida stad där en kvinna vinkar av sin man som ska åka till jobbet i en liten flygande farkost. Även denna siare hade förstås fel och vi fick inte var sin helikopter till år 2000, men vi hade inte så många hemmafruar som vinkade av sina män heller, och den förändringen kunde man inte förutspå.

Kan vi välja vår framtid?

Den oväntade och extremt annorlunda situation vi befinner oss i just nu överraskade alla. Konsekvenserna av Covid-19 kommer att bli långtgående och kanske kommer många av oss omvärdera hur vi vill leva våra liv. Helt säkert kommer det som nu sker påverka hur våra framtida samhällen utformas.

På senare år har man mer och mer erkänt att väldigt lite kan sägas säkert om framtiden och till och med Institutet för framtidsstudier antyder att framtidsforskningen istället ska hjälpa oss att se konsekvenser av dagens beslut och helt enkelt hjälpa oss att välja framtid. Då hoppas jag att vi väljer att bygga en framtid som uppfyller våra sociala behov. För vi vet rätt väl vad människor behöver. De mänskliga behoven har varit samma i alla tider och kommer att vara samma även i framtiden. Vi har genom historien bara hittat på nya vanor, system och prylar för att försöka tillfredsställa dem. Jag skulle vilja se fler siare som visar hur vi kan bygga samhällen där människor kan känna sig trygga, lugna, få utlopp för kreativitet och egen identitet, och bevara historiska spår för en förståelse för var vi kommer ifrån. Jag vill se förslag på lösningar där byggnader och städer uppmuntrar och förenklar interaktion med andra människor, i sociala möten. Var är alla dessa beskrivningar och profetior?

Framtiden behöver mer än teknik!

Författare
Anna Joelsson, hållbarhetschef för Swecos division Buildings. Rådgivare inom Hållbar Fastighetsutveckling och Doktor i hållbart byggande. Anna utbildar både privata och offentliga organisationer i strategier för hållbarhet. Efter att ha bott i 7 städer varav 2 utanför Europa brinner hon för att sprida budskapet om att vi själva skapar våra samhällen och det kan se olika ut och att vi kan välja att göra det så att människor mår bra på lång sikt.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.