Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Framtiden är både trygg och spännande

4 januari 2019

I november åkte traineegruppen till Malmö för två dagars utbildning i uppdragsstyrning. Något som är högst relevant i rollen som konsult, men som kanske inte låter särskilt upphetsande. Jag kom dock fram till en värdefull insikt under utbildningens gång – något som påverkar hur jag ser på min framtid här på Sweco.

Var ser du dig själv om 5 år?

Jag har alltid haft svårt att svara på den här frågan som ofta dyker upp i samband med jobbansökningar. Som nyexad student var mitt främsta mål att få ett jobb som kändes meningsfullt, där jag kände att jag fick bidra till något viktigt. Men när jag nu har ett riktigt bra jobb så gäller det att hitta ett nytt mål. Det är så många saker som händer när man är nyanställd och ibland kan det vara svårt att få känsla för vart man är på väg. Kanske än mer viktigt, vart man vill ta vägen. Jag är livrädd att plötsligt inse att jag inte har hamnat där jag vill vara, och att det då är för sent att byta bana.

Efter två månaders anställning på Sweco insåg jag att lösningen på min gnagande känsla av oro inför framtiden redan fanns, och att jag också varit medveten om den sedan min första dag på kontoret. Men av någon anledning var det inte förens vi reste till Malmö som det klickade till.

Roller på Sweco

Klicket kom när vi diskuterade vilka roller som finns inom ett uppdrag. Det finns nämligen olika typer av karriärvägar att välja inom Sweco; linjechef, specialist och uppdragsledare.

Linjechef. Du får leda och utveckla såväl medarbetare som vår verksamhet. Dessutom blir du både personal- och resultatansvarig.

Specialist. Som specialist blir du expert inom ditt verksamhetsområde.

Uppdragsledare. Du får leda uppdrag och medarbetare samt ansvara för tidsplan, leverans, ekonomi och kvalitet.

Dessa roller hade jag läst om innan jag blev anställd och fick det även berättat för mig under intervjuer och introduktioner. Ändå var det inte förens flera veckor senare som jag kunde ta det till mig. Kanske krävdes det lite erfarenhet av konsultarbete i uppdrag innan min hjärna hängde med. Den här insikten handlar mindre om att jag vet exakt vad jag vill göra, och mer om att jag har fått en förståelse för vad dessa roller innebär. Vilket känns tryggt då jag tidigare upplevt att en chefsposition var den enda vägen uppåt. Men det känns minst lika spännande att få kalla sig specialist, eller att få vara med och leda ett uppdrag. Ytterligare bekräftelse på att min oro varit onödig kom någon vecka efter utbildningen i Malmö. Jag fick ett mail av en kollega där hon berättade att hon ska gå ner i arbetstid och börja studera. Detta påminde mig om att det aldrig är för sent att byta bana. Kör man in på fel spår så finns det alla möjligheter att byta igen, inte minst inom Sweco.

Framtiden

Vägen framåt kanske inte är solklar, men den känns ändå både trygg och spännande på samma gång. Trygg då jag har möjlighet att styra min framtid, spännande då jag inte vet vad framtiden har att bjuda på. Att det finns dessa tre tydliga roller inom Sweco att välja på lugnar min organisationskrävande hjärna. Jag behöver inte bestämma mig än, men jag vet vart jag kan ta vägen. Något som gav mig insikten att oro inför framtiden är onödig. Istället är det spännande att tänka på var jag kommer vara om 5 år.

En dag innan utbildningen startade samlades några av oss för att utforska Malmö. Riktigt god falafel och mycket sightseeing blev det.
Under utbildningen fick vi ett hypotetiskt uppdrag att jobba med – balkonguppdraget där vi skulle bygga balkonger på ett existerande hus. Vi fick öva på att analysera risker, identifiera och tillsätta nödvändiga roller, vilka typer av förarbeten som behövdes etc.
Alla grupper fick redovisa för varandra hur deras balkonguppdrag skulle gå till. Det var intressant att se ifrån vilka olika vinklar vi hade tagit oss an uppgiften.
De som höll i utbildningen var Nina Hagdahl och Anna Thyrén – tack Anna och Nina!
Efter den första dagen av en utbildningsmodul får vi gå på restaurang – denna gång bjöds det på vegetarisk tapas. Mycket gott och spännande, så som en mini-strut fylld med kantareller. MUMS!
Profilbild
Författare
Författaren ingår i Swecos team inom IT för samhällsutveckling

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.