Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Framsteg i förhandlingarna – men för klimatet?

18 november 2022

Nu börjar det iallafall röra på sig. Från att mest ha liknat en lista med alla länders olika önskemål till att få fram en sammanhållen text där de alternativa skrivningarna stryks och minskar.

Igår kväll såg det mörkt ut, men det är på nattsträckan det avgörs, som Sudden i Nilecity konstaterade.
Under natten verkar ungefär en tredjedel av skrivningarna som man inte var överens om ha stängts. EU har lagt fram ett förslag att etablera en ”Loss&Damage response fund”, OM man samtidigt får in 1,5-gradersmålet och att de finansiella flödena ska riktas i linje med Parisavtalet. I texten står också nu att fonden ska rikta sig emot ”particularly vulnerable countries”. Lite oklart vilka som avses (kanske med flit..) men iallfall grupperna LDC (Least Developed Countries) och SIDS (Small Islands Developing States), åtminstone var det så det skrevs i Parisavtalet kring andra punkter. Att peka ut ”particularly vulnerable countries” är ett sätt att begränsa omfattningen av ansvaret men ändå komma igång med arbetet.

Avtalet innehåller i nuläget skrivningar om att accelerera försöken att fasa ut kol. Om det överlever till slutavtalet skulle det vara första gången ett globalt klimatavtal nämner detta. Det är svårt att som observatör veta de underliggande orsakerna till varför skrivningar dyker upp och försvinner i den här fasen av mötet. Det mesta av förhandlingarna sker i slutskedet bakom stängda dörrar och mellan enskilda grupper eller delegationer. Det är inte helt ovanligt att man trycker in en skrivning som man vet är att man kommer få ge sig på, bara för att ha något där att ”kunna förhandla bort”. Taktik, alltså.

Den som letar efter referenser till näringslivets betydelse får leta länge i år. Jag kan inte se att framgår. Än.
Det återstår ett par iterationer innan COP27 är i mål. Troligen inte idag.

Författare
Andreas Gyllenhammar - civilingenjör, disputerad miljöanalytiker, hållbarhetsstrateg, keynote speaker, hållbarhetschef på Sweco.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.