Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Ett år på Sweco – tio höjdpunkter

5 oktober 2020

Tiden flyger när man har viktigt. Nu har det gått ett år sen jag tillträdde som hållbarhetschef för Sweco. I tider där några av oss kanske känner oss lite kinkiga och ensamma framför datorn, kommer här tio höjdpunkter!

1. Hållbarhet ÄR affärskritiskt. När jag började tänkte jag brodera en bonad till ledningsgruppen och hållbarhetsteamet med texten Hållbarhet Är Affärskritisk. Men jag kunde lägga min tid och energi på annat, för det har under året som gått väldigt tydligt blivit vår gemensamma bild. I vår Sweco-kultur är hållbarhet det första konkreta värdeordet, när kunder skärper sina krav på oss är hållbarhet centralt och när vi får nya medarbetare har de attraherats av vårt hållbarhetsarbete och våra gröna mål.

En bonad som inte behövde broderas – för insikten fanns redan

2. Hållbarhetschefsrollen i utveckling. Vilken spännande tid att vara hållbarhetschef, när vi nu som samhälle har viktiga mål på plats och en klocka som högljutt räknar ner till 2030, 2040 och 2045 då mål efter mål ska vara uppnådda. Det gör också hållbarhetschefen – resonerar kloka kollegor till mig – till mycket mer av en samordnande spindel i nätet. Det finns minst 17 hållbarhetsdimensioner att hålla reda på och en lång rad nya initiativ att sålla mellan för att engagera verksamheten där det gör störst skillnad – grannlaga och viktigt!

3. Klimatmål satta! En höjdpunkt var att få skicka in Swecos klimatmål till Science Based Targets för godkännande – och att veta att vi är långt mer offensiva än SBT:s krav på halverad klimatpåverkan per årtionde. Vi ska som Group nå noll 2040 och vara föregångare på varje hemmamarknad, så att vi redan 2030 är klimatpositiva i Sverige, Sweco Nederländerna ska också vara 100 procent cirkulära etc.

4. En process framåt. Vi lär oss av processen kring klimatmålen, GAP-analysen, Scope-uppdelningen och färdplanerna, så att vi kan applicera tänket på andra hållbarhetsområden som är särskilt centrala för vår affär. Den gamla devisen ”Vi jobbar med alla dimensioner av hållbarhet” stämmer än, men när alltfler frågar vilka som verkligen är affärskritiska för oss får vi svara upp mot det. Det hjälper oss också att hitta synergier mellan hållbarhetsmålen, istället för de målkonflikter jag alltför ofta upplever.

5. Långsiktiga mål är självklart. Från delar av det miljöhåll som jag kommer ifrån, är många tveksamma till det storskaliga näringslivet. Börsens regler tvingar oss att bara tänka på kortsiktig vinst, säger någon. Kvartalsrapporter leder till kvartalsekonomi säger någon annan. Det gångna året visar så väldigt tydligt att det hållbara är det lönsamma, det ohållbara det riskabla – och i många av de processer vi medverkar i är invigningen ett årtionde bort eller mer.

6. Engagerad ledning. Inget slår en koncernchef och en vd som båda drar åt det hållbara hållet, och här är det verkligen så. ”Är vi tillräckligt på?” ”Är vi snabba nog?” ”Har vi fångat in alla dimensioner?” är frågor jag får – inte ”kan vi dra ner på tempot?”, ”vad är miniminivån för godkänt?” eller liknande. Andra får välja om de vill dra några slutsatser av att både koncernchef och vd är relativt unga kvinnor snarare än relativt gamla män. (jag drar inga).

7. Internationell kontext. Jag känner mig verkligen som europé (dansk-tysk-svensk-judisk född i Genève), och är så glad att det också är Swecos identitet, med underbara kollegor runt om i Europa. I hållbarhetsfrågor som inte känns vid landgränser är det en extra tillgång, och en fantastisk katalog av referensobjekt och genomförda projekt att dra erfarenheter från och bygga vidare på-

8. Klimatsynda! Vadå tänker du kanske, vad har min bok Klimatsynda! med mitt Sweco-jobb att göra; det är ju åtskilt. Men just det är poängen. För föreläsningar utifrån boken tar jag ledigt ett par timmar från jobbet nu och då, och är om möjligt ännu gladare de andra timmarna. Andra gör kanske större åtskillnad mellan hållbarhetsarbetet och fritiden, men för mig är detta ett konkret tecken på att min (ganska) nya arbetsgivare menar allvar med att man ska kunna kombinera arbete med andra intressen.

9. Svaren finns här. Gång på gång är det internt på Sweco jag hittar den expertis jag söker för ett projekt vi skulle kunna medverka i, en kontakt vi skulle kunna fördjupa. Det har gällt gender kopplat till cykelbanors utformning, barnkonventionen i bostadsplanering, koldioxidlagring, vätgaståg, ekosystemtjänster, elvägar och mycket annat – drygt 17 000 expert-kollegor är inte fy skam!

10. Förbättringspotential! Inget är så bra att det inte kan bli bättre, och större delen av hållbarhetsresan ligger ännu framför oss. Med våra egna mål. Med kunderbjudandet. Med mycket mera – den som tror sig vara färdig i hållbarhetsarbetet har fel!

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.