Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

En Energikartläggares memoarer #3

26 augusti 2016

Sommaren börjar lida mot sitt slut vilket visas med tydliga tecken, semestrar är över, kontoret börjar fyllas upp och kafeterian på kontoret har fyllt på chokladbollarna! Vad passar inte bättre än att börja höstterminen med att blanda dåtid och framtid!?

Ett problem som jag ofta stöter på när jag är ute och försöker utvärdera fastigheters energiprestationer är kommunikation. Oftast inte mellan människor utan snarare mellan de tekniska installationer som huserar i fastigheten. Ventilationen styrs av ett system, värmen av ett annat, kylan av ett tredje osv. Som lök på laxen är det inte heller allt för ovanligt att dessa okommunicerande system även motverkar varandra! Kylan kyler som värmen värmer är ett klassiskt exempel som inte både är dyrt, det är rent utav dumt också.. inget gott kommer utav detta. En viktig del av jobbet med att utreda energisystem är därför att skaffa sig en bra överblick över fastighetens alla system. Då är det även lättare att se vart det finns risk för att system motverkar varandra, men även vart det finns möjlighet för systemen att samverka och fungera ännu bättre istället! Jag har därför idag kört lite oldschool (dåtid) för att hjälpa mig själv att skapa en god överblick i ett projekt för att sedan kunna ta fram ett koncept som med stor sannolikhet drastiskt kan minska kundens energianvändning utan komfortskillnad. Och när jag säger ”oldshool”, då menar jag så pass så att för min del är det nog nere i lågstadiet som jag sist pysslade med detta. Jag har nämligen tagit fram blyertspennan, kautschuk (för de yngre läsarna: A.k.a. ”sudd”), linjalen och lite färgpennor! Med tungan rätt i mun (lätt utstickande till höger för att underlätta full aktivering av de kreativa delarna av hjärnan) har jag sedan därefter målat ett hus samt de viktigaste tekniska installationerna. Av någon outgrundlig anledning verkar dock mina ritkunnskaper inte utvecklats det minsta av varken mellanstadie, högstadie, gymnasium eller universitet… Nåväl, jag är övertygad om att mina kollegor och jag kommer ha bra nytta av mitt konstverk när vi skall skaffa oss en bra överblick av fastigheten!

IMG_4514

En överblick skapar bra förutsättningar för oss som ingenjörer/konsulter att skapa bra lösningar. Det gamla talesättet ”en fastighet är aldrig mer energieffektiv än vad sin drifttekniker önskar att den är då denna roll är väldigt avgörande för bra fastighetens system samverkar i harmoni” (Extremt vedertaget talesätt i branschen). Med det menas att det är väldigt viktigt att driftteknikern också har en bra överblick om vad som händer i fastigheten. Här är ett teknikskifte i sin linda. Tidigare har driftteknikern generellt sett haft koll på vad som händer i undercentralen samt hur ventilationsaggregaten, kylmaskiner etc. presterar lokalt. Denna apparatur har sedan styrts av en givare, monterad utanför huset?! Man har alltså styrt klimatet inne i fastigheten efter vad en tempgivare på utsidan.. Detta betyder alltså att driftteknikern inte har haft koll på hur klimatet inne i fastigheten är, där denne egentligen vill veta hur statusen är. Det har säkert tidigare varit bekvämt att slippa dra kabel mm. för att kunna montera givare i varje rum på varje våningsplan i varje fastighet utan istället styrt allt med en givare på utsidan. Detta har fungerat tidigare, inga tvivel på det. Det har dock inte fungerat optimalt utan man har kunnat ”slösa” på energi för att i slutändan nå ett drägligt inomhusklimat. Nu är det dock 2016, ”Earth Overshoot day” kommer tidigare och tidigare för varje år så vi kan inte ha fastigheter med ”ok” energiprestanda längre, dom måste fungera optimalt!! Här tror jag den trådlösa tekniken kommer kunna underlätta enormt i processen att göra optimala energisnåla fastigheter! Att vi även får betydligt bättre koll på inneklimatet och kan optimera det i samma veva är bara en bonus! (tänk en perfekt tempererad kontorsplats, inget kalldrag, inga värmeslag samt krispig, ren och väldoftande luft!) Framtiden är här nu, den är trådlös och smart och den kommer få alla drifttekniker att tjuta av glädje när ordet energieffektivitet nämns! Vi på Sweco är i kontakt med flera aktörer som pysslar med dessa morderniteter, så är ni intresserade kontakta mig så kan vi prata vidare!

Med önskan om en trevlig och fröjdefull helg,
Tommy

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.