Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

En energikartläggares bekännelser, del 2

17 juni 2016

God eftermiddag,

Jag tänkte avsluta denna fagra fredagseftermiddag med att skriva ett par rader om en vanlig, men ack så rolig förekommande syssla i mitt arbete. Att snoka rätt på Energitjuvar!! Vi besöker många kunder och objekten kan variera ifrån allt till små bostadsrättsföreningar/hyreshus, stora kontorskomplex, industrier, transportföretag mm. Med denna variation av objekt är det extremt viktigt att inte få tunnelseende då energitjuvarna kan te sig på så många olika sätt.

Ett exempel som jag just nu håller på med tillsammans med vår kunds driftpersonal är att utreda varför deras byggnad har ett så pass högt basbehov av kyla. Ritningsunderlaget skapar stundtals mer förvirring än klarhet och byggnaden är på ca 35000 m2 innehållandes allt från kontor, kök, showrooms, gymnastiksalar till laboratorium med klimatrum och annat skojj (dröm för en tekniknördig ingenjör att tassa runt där vill jag lova!). Detta gör det inte alltid helt lätt att hitta dessa tjuvar, men utmaningar är roligt och ju svårare utmaning desto större belöning! Baseffektbehovet ligger i runda slängar på 100 kW, och med de lågt hängande frukterna uppätna (serverhallar, fjärrkylekylda kylkompressorer mm) så börjar det ni bli lite snårigare att hitta vad det är som ligger och har detta konstanta kylbehov. Till min hjälp så har jag en TA-Scope, ett verktyg som man använder för att mäta differenstryck över de injusteringsventiler som oftast sitter vid var och en av dessa förbrukare av fjärrkyla (och fjärrvärme och andra hydroniska system för den delen också..). Med hjälp av differenstrycket och vetskapen om vilken typ och storlek det är på ventilen jag mäter på kan jag sedan beräkna (eller ja, jag slipper faktiskt räkna, det gör instrumentet åt mig (även om jag såklart skulle kunna räkna själv också 😉 )) flödet av köldbärare vid just den förbrukaren. Instrumentet använder sedan flödet tillsammans med den uppmätta differenstemperaturen (instrumentet gör allt, skönt att leva på 2000-talet javisst!) för att beräkna den momentana effekten som förbrukaren används. Med effekten beräknad kan jag sedan lägga ihop alla värdena från alla mätningar och förhoppningsvis landa någonstans i närheten av 100 kW. Som grädde på moset kan man öven logga Effekten över tid och voilá! ut kommer ett värde på hur mycket energi en förbrukare använder! loggningen är även toppen för att se hur effekt/energibehovet varierar över exempelvis en vecka. Ett bra verktyg när man skall försöka identifiera energitjuvar helt enkelt!

blogg1

Det var allt för denna vecka. Håll utkik på bloggen, nästa vecka kommer de nya intressanta inlägg om vad som händer bland Swecos installationskonsulter!

Med önskan om en förträfflig helg,
Energikartläggare Roos

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.