En dag på Sweco

En dag på Sweco är ett fotoprojekt skapat av våra konsulter. Vi vill visa vad som händer hos oss från norr till söder. Följ oss och ta del av vår vardag.

Charlie och nyckelpigan

1 juli 2021

Under mars, april och maj fick vi in många härliga och soliga bilder från våra konsulter till En dag på Sweco. Vilken är din favorit?

Charlie och nyckelpigan

Arkitekten Charlie Gullström jobbar till vardags med smarta hållbara städer. Som många andra saknar hon kontoret just nu. När hon väl tar sig dit passar hon på att njuta extra mycket, speciellt av utsikten från våning 9 där hon har sina kollegor. Just den här stunden njuter hon av utsikten tillsammans med en nyckelpiga som är på vandringsfärd mot takterassen på Swecos kontor i Marieberg i Stockholm.
– Det bästa med mitt jobb är att jag är omgiven av fantastiska kollegor med massa olika kompetenser, säger Charlie.

En dag som marinbiolog

Marinbiologen Stina Brask Bilén jobbar främst med miljökonsekvensbeskrivningar. Då och då får hon även chansen att åka ut på fält och göra marinbiologiska undersökningar och sedimentprovtagningar, som den här dagen. Här ser vi hur hon inventerar landfästen för kommande överföringsledningar i Öckerö kommun. Med vattenkikare i högsta hugg ska hon bestämma bottentyp och förekomst av arter översiktligt.
– Det bästa med mitt jobb är variationen mellan praktiskt jobb och teoretisk kunskap, säger Stina.

Har du koll på betongen?

I mitten av bilden ser vi Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi, och även vinnare av Årets miljöpris på Betonggalan 2019. Här blev hon inbjuden till en paneldiskussion på Betong TV om hållbar betong. Just återbruk av betong är en viktig del i vårt arbete att hjälpa våra kunder nå löften om att bli klimatpositiva och att klimatbanta sina projekt.
– Det bästa med mitt jobb är att bli inbjuden till forum där vi inspirerar andra att bli klimatpositiva, inte bara med strategi, utan med operativt hållbarhetsarbete, säger Amanda.

Äkta glädje efter 45 minuters grävande

Miljökonsulterna Sarah Ryderheim och Jenny Kivistö jobbar bland annat med avfallsfrågor, tillståndsfrågor och cirkulär ekonomi. Den här dagen var de ute på fält för att installera porgassonder i marken för att kunna mäta förekomsten av metangas i en nedlagd deponi när borrstålet plötsligt fastnade i marken. 45 minuters grävande senare var borrstålet äntligen uppe ur marken igen, skam den som ger sig.
– Det bästa med mitt jobb är blandningen mellan kontorsarbete och fältarbete, och att vi tillsammans med våra kunder tar fram lösningar för vår avfallshantering för att på så sätt bidra till en mer hållbar värld där avfall ses som en resurs, säger Sarah.

Fördelar med hemmajobb

Det finns både för- och nackdelar med att inte kunna åka till kontoret. En av fördelarna är att den uteblivna pendlingen till och från jobbet sparar tid för många som exempelvis kan spenderas i trädgården, för de som har en. En av de som gillar att spendera denna sparade tid i trädgården är inredningsarkitekten Lotta Thun som till vardags jobbar med planering av byggnader och funktioner i framförallt sjukvårdsmiljöer.
– Det bästa med mitt jobb är det som samtidigt inspirerar mig mest, att jag i ett trevligt samspel med kollegor, brukare och kunder får vara med att utveckla lämpliga och funktionella miljöer, där det är betydelsefullt, säger Lotta.

Hur mycket PFAS finns i jorden?

Det ska vi ta reda på! Vid Räddningstjänstens verksamhet på Djurgården i Linköping har 100 gropar grävts, jordprover har stoppats ner i påsar och nu ska dessa prover analyseras. För att säkerställa en snabb arbetsprocess var det fyra miljökonsulter på plats, vilket inte hör till vanligheten. I förgrunden ser vi Tove Jomer och Therese Kronstrand. Bakom dessa ser vi Therese Mahzoon och John Norman i bakgrunden.
– Det bästa med mitt jobb är att få jobba nära kunden och att få jobba i projektform. Att få vara med under hela resans gång är något jag brinner för. Ett stort plus med mitt jobb är dagar som denna när jag får vara i fält tillsammans med mina kollegor, säger Tove.

Ängelholm – Maria station

Projektledaren Tecumseh Hollis fångade de här två bilderna på sina kollegor Marcus Nilsson, biträdande blockledare, och praktikanten Gustav Finn under en byggplatsuppföljning för den blivande järnvägen på sträckan Ängelholm – Maria station. Marcus, till vänster i bild, inventerar kontaktledningsfundament medan Gustav utför en flygning med drönare för att generera en 3d-modell.
– Det bästa med mitt jobb är att det är så varierande. Det är alltid nya utmaningar så man hinner aldrig blir uttråkat. Att arbeta med ett fantastisk lag, vi är ca 120 personer från Sweco, gör att man behöver utmana sina kommunikationsförmågor dagligen, säger Tecumseh.

Nöjd kund, nöjda miljökonsulter

Så här kan en dag på Sweco se ut för våra miljökonsulter, fältarbete och strålande sol. Det är vid en pågående miljökontroll av en påträffad oljeförorening som vi hittar miljökonsulterna Michelle Tryggvesson, framför kameran, och Frida Johansson, bakom kameran. Källan till föroreningen hittades den här dagen och saneringen kunde avslutas. Med andra ord en väl utförd arbetsdag på fält som resulterade i nöjd kund och nöjda miljökonsulter!
– Det bästa med mitt jobb är alla människor jag får träffa och möjligheten att stötta med det jag kan, säger Michelle.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.