Earth Hour 27e mars är världens största och mysigaste klimatmanifestation. Miljontals människor över hela världen släcker belysningen under en timma, och tänder samtidigt hoppet om en mer hållbar framtid.
För femtonde året i rad får vi som släcker lamporna säkert höra tröttsamma kommentarer om att det inte spelar någon roll att vi släcker. En och annan insisterar på att tvärtom tända så mycket lampor det bara går. Någon gör beräkningar som visar att tända stearinljus minsann är sämre än glödlampor. De missar poängen.
Earth Hour handlar om en mer hållbar, klimatsmart framtid. Det kan vi prata om under timmen då lamporna är släckta, men framför allt skapa tillsammans inför och efteråt. På Sweco och tusentals andra arbetsplatser, skolor, bostadsrättsföreningar och idrottsklubbar utmanar vi varandra att göra mer. Tillsammans är vi starka, tillsammans är det vi som visar vägen.
Vi som vill göra mer för klimatet har besluten på vår sida. Den svenska klimatlagen har målet nettonoll i klimatpåverkan till 2045. EU:s Gröna Giv visar hur vi ska bli världens första klimatneutrala region. Parisavtalet, som hela världen står bakom, slår fast att vi ska begränsa temperaturhöjningen till under två grader för att undvika klimatkatastrof.
Sweco ska vara klimatneutralt till 2040 och en ”frontrunner” på varje hemmamarknad, vilket för Sweco Sverige betyder klimatpositiv 2030. Vi är ett av de första svenska företagen att tydligt ha klimatmål i linje med Parisavtalet, med inlämnat åtagande till Science Based Targets. Vi har också tagit initiativ till att kunna räkna, verifiera och minska klimatpåverkan i uppdrag, eftersom det är där vi gör störst skillnad.
I år är Earth Hour viktigare än vanligt. Vi börjar äntligen se en nystart efter den tragiska pandemin, med en fantastisk chans att göra om och göra rätt, med vår kunskap som en viktig bas. Vad kan då vara mer logiskt än att utgå från klimatmålen världen redan enats om? ”Build Back Better” säger president Biden, all världens länder ska redovisa ”Enhanced action” på FN:s klimatmöte i höst, och vi på Sweco kan visa hur omställningen konkret kan gå till.
Vi har erfarenheter från tusentals projekt som minskar utsläppen, ställer om till fossilfri energi, går från en linjär till cirkulär ekonomi, skyddar den biologiska mångfalden och anpassar till de klimatförändringar som redan är intecknade. Vi vet att omställningen inte bara är möjlig, utan också kan utformas för bättre livskvalitet, fler jobb och stärkt konkurrenskraft. Denna kunskap är förstås viktig för vår affär, men också för våra kunders framtid.
Ibland kan klimatutmaningen kännas övermäktig. Så mycket ska göras på så kort tid, och vad var och en av oss kan bistå med framstår som så futtigt. Inte bara individen utan även kommunen eller företaget kan verka litet jämfört med de större krafter vi ska rå på. Men tillsammans ÄR vi den större kraften. När vi släcker ljuset på Earth Hour, tänder vi ljuset för en hållbar framtid.
Mattias Goldmann
Hållbarhetschef Sweco