Efter endast ett par dagar i Almedalen är det svårt att summera hela veckan, men jag tänkte ändå försöka få ner mina tankar kring dagarna. Almedalen är en kittel av föreläsningar, seminarium, olika events och olika aktörer. Detta blogginlägg kommer att fokusera på digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen och byggprocessen. Med det sagt diskuteras oändligt många fler och olika ämnen på plats i Visby den här veckan – en del kan du läsa om i andra blogginlägg här (tex om Hållbarhet, digitalisering och cirkulär ekonomi och om Effektutbyggnad av vattenkraften).
Det första eventet jag var med på i Almedalen var Lantmäteriets Society Hack kring regeringsuppdraget ”Digitalt först – för en smartare samhällsbyggnadsprocess”. Mycket bra organiserat av Lantmäteriet, och oerhört givande diskussioner runt borden. Tillställningen inleddes av bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson. Vid mitt bord satt bland andra Boverket, Stockholm stad, Norrköpings kommun, PEAB, Urban Minds och Fastighetsägarna. Synd att sammanfattningen och dokumentationen inte kan fånga alla delar av vad som var en mycket givande och intressant diskussion – men jag är säker på att Lantmäteriet fick med sig mycket matnyttigt från summeringarna. Bland annat nämnde nästan alla vikten av att våga öppna upp och dela sina data. Ett förslag kom upp om att skapa en ”samhällskub” där myndigheter och andra aktörer kan lämna in information och därefter plocka ut den förädlad tillsammans med andra nya data som man inte haft tillgång till förut.
Det diskuterades så klart också standarder som en del av lösningen, men det är som vanligt ingen lätt diskussion. Hur hittar vi standarder som funkar för alla branscher, alla parter utan att skala av informationen så den blir oanvändbar? Att börja dela information innan standarder tagits fram tycker jag känns viktigare, eftersom när vi tillgängliggör information och börjar använda andras data – det är då vi kan förstå vad som krävs av en standard för att samnyttjandet ska fungera.
Det pratades också om digitaliseringen av medborgardialogen. Medborgare som både bidrar till inflödet av information i samhällsbyggnadsprocessen och också är mottagare av information ut från den. Frågan hur vi säkerställer att de blir medspelare och inte motspelare dök upp vid summeringen – och jag tänker att medborgarna är just precis det – medspelare, för det är ju genom att knyta medborgarna närmare processen som vi kan få de riktigt stora fördelarna. För att få medborgarna att engagera sig krävs dock smarta lösningar och tillgängliggörande av information – både för att skapa en förståelse för processerna och för att skapa möjligheter att interagera.
Förutom Lantmäteriets hack deltog jag i en paneldebatt om ordnad av Business Arena på ämnet ”En digital revolution – hur påverkar den fastigheter och städer?”. En insikt under debatten var vilken bredd det här ämnet har, något som bland annat visades genom bredden på oss talare som bjudits in. Digitalisering i fastigheter och städer handlar om allt från att skapa intelligenta modeller i ett tidigt skede för att effektivisera och korta ner byggprocessen och skapa vinster i förvaltning, till att sätta upp och nyttja smarta hem och städer, till att inom stadsplanering förstå vilken effekt e-handelns framgångar kommer att ha på våra framtida städer (dvs när vi inte längre vill handla maten från ett stort varuhus, utan den ska lämnas med någon form av transport vid vår dörr eller en leveransplats nära vårt område). Alla inom panelen var dock överens om att digitaliseringen kommer att få stor påverkan, och att våra branscher bör agera nu om vi vill äga frågan och inte bli omsprungna av några andra.
Förutom att delta på de ovan beskrivna tillställningarna tog jag tillfället i akt att lyssna in på intressanta ämnen inom digitalisering och prata med andra som var där. Bilden ovan är från seminariet ”Digitalisering – behöver vi omdefiniera arkitektens yrkesroll?”. Många nya tankar och idéer har dykt upp under dessa dagar, några av dem kommer ni kanske se mer av på bloggen.
Men innan dess blir det en lång skön semester. Trevlig sommar!