Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Den bullrande elbilen – miljöns nollsummespel

29 februari 2016

Jag och familjen har nyligen investerat i en supermiljöbil (ja det heter faktiskt så), en Volkswagen Passat GTE laddhybrid. Egentligen har vi inte ens investerat eftersom vi tagit den på privatleasing men ändå. Bilen har allt jag kan önska mig. Den åker från punkt A till B nästan på egen hand ;-), den har komfort,  låga driftskostnader, snygg design och framförallt är den säker. Faktum är att ekonomin är riktigt bra med tanke på den att den i snitt bara drar runt 0,2-0,3 l bensin/mil och förmånsvärdet är lågt. Där har jag min lilla drömvärld (om det nu finns en sån vad gäller bilar, jag är trots allt lite tveksam) om det inte vore för…….

Elbil

…..den högst intressanta säkerhetsdebatten kring elbilar. Och då pratar jag inte om passagerarsäkerhet utan om gång- och cykeltrafikanter pga elbilens tysta gång. Självklart är det inte rimligt att  acceptera fler olyckor och dödsfall pga elbilar, men är verkligen det enda sättet att få dessa bilar att låta som en klassisk A-traktor? Detta känns ju oerhört omodernt i ett samhälle med en fantastisk teknikutveckling. Rent krasst borde det ge mer att förbjuda gång- och cykeltrafikanter att titta på sin mobil och att ha lurar i öronen.

Nej, jag vet vi tillför ännu mer buller i städerna nu när det äntligen finns hopp för mindre bullriga miljöer trots förtätade städer.

Tacka vet jag ett chip i hjärnbarken som ger mig en lkraftig elektiskt stöt när en elbil närmar sig och jag är på väg ut i vägen. Det brukar ju heta att man lär sig av sina misstag så nu har jag lärt mig att stoppa undan både mobiltelefon och hörlurar när jag är ute och promenerar i stadstrafiken. Heja den tysta elbilen!

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.