Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Den stora FME-nyheten och en annorlunda World Tour i Maj.

13 april 2020

Så kom då releasen av FME 2020. Som vanligt  fullmatat med nyheter. Man kan säga mycket om  möjligheter med automations-gränssnittet i FME Server och även t ex förbättrat Revit-stöd. Jag brukar dock själv  hålla ögonen på FME-nyheter som pressar lite gränser. Ni vet ”det där” som kan positionera FME på lite nya områden.

FME har funnits i många år. Då och då så har någon nyhet kommit som succesivt förflyttat verktyget till dagens starka position. Några exempel:

  • I början var FME ett ganska komplext programmeringsspråk. När det blev möjligt att grafiskt utveckla data-flöden så nåddes en helt ny användargrupp.
     
  • Fokuset har också utökats från GIS/CAD/BIM-data till alla typer av data. T ex så har stödet för Excel, Word, BI, sensorer och diverse Webb-tjänster inneburit att FME nu är ett integrationsverktyg på hög nivå – inte bara för spatial data.
  • När stöd lades in för högkvalitativ kartproduktion via ”MapnikRasterizer” så kom man in på ett område som traditionellt hade varit förbehållet sk ”Desktop GIS”.

Geometry Picker” en liten nyhet – med stora konsekvenser!

Den funktion som jag tror kan spela en jättestor roll är möjligheten att interagera med en karta i FME Server. Genom några enkla handgrepp i ditt FME Workspace så får användaren möjligheten att rita geometrier på en karta som inparametrar till ditt flöde. Detta har tidigare krävt någon annan komponent i form av kart-server eller annat GIS-program. FME börjar alltså nu närma sig ett verktyg för interaktiv editering!

(Jag använde själv denna funktion för första gången under ”Hack the crisis”. Dvs det hackathon-koncept som arrangeras världen runt för att ta fram idéer i kampen mot Corona-viruset. Sweco deltog med ett stort team).

En annorlunda World Tour i Maj

Vi ordnar ju varje år några större tillställningar som kallas FME World Tour. (Läs om förra året här).

I år blir det av förklarliga skäl online-varianter. För Stockholm gäller den 5:e maj, och för Norge den 13:e Maj.

Författare
Ulf Månsson, digitaliseringsexpert E-post: ulf.mansson@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.