Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Den smarta staden kräver utökat samarbete och ändrade processer.

27 februari 2015

Efter en jättekul vecka, där jag fått massor av inspiration från det arbete kring smarta städer som sker inom Sweco och runt omkring i världen, ska det bli roligt att få lämna över till nästa veckas bloggare Jenny Carlstedt. Hon representerar området ”IT för samhällsutveckling” här i Swecos satsning på Smarta städer. Hon är en expert inom områden som rör datahantering och IT-strategier med mera. Läs gärna hennes blogginlägg på Swecos blogg om IT för samhällsutveckling.

Här är förresten fler kontaktpersoner från Swecos grupp för utveckling av smarta städer och flera av dessa kommer ni som följer den här bloggen snart få träffa: Swecos kontaktpersoner kring den smarta staden.

Apropå experter…
(och nu kommer lite ohämmad reklam typ ”klubben för inbördes beundran” och ni som inte står ut med sånt får helt enkelt scrolla förbi det här stycket):
Att ha förmånen att som jag arbeta som BIM-strateg på Sweco och vara med i flera arbetsgrupper och nätverk innebär förmånen att dagligen få träffa och arbeta tillsammans med personer med fantastisk kompetens. Personer vilka i sin tur alltid är ivriga att berätta och dela med sig av erfarenheter av superspännande projekt över hela världen. Det var Sweco som planerade flytten av Abu Simbeltemplen i Egypten, projekterade tornen i Kuwait och designade Öresundsbron. Sweco är med och utvecklar flera av de helt nya städerna i Kina, där man är väldigt mån om att planera så att dessa verkligen blir smarta och inte minst hållbara. Sweco bygger ut huvudstaden Colombo på Sri Lanka, projekterar tunneln genom Hallandsåsen och den kommande utbyggnaden av Stockholms tunnelbanor. Swecos experter utvecklar spjutspetsindustri med miljösatsningar och våra kollegor har i samband med elefantinventering i Afrika lyckats hindra tjuvskyttar. Med mera. Med mera.
Vad jag försöker säga är ungefär så här: Att få ha förmånen att jobba som jag gör, med alla dessa kollegor av så många olika kompetensområden, som alla är så öppna och nyfikna på varandras kunskaper och idéer och villiga att dela med sig…Ja, det känns som att få sitta vid ett formidabelt smörgårdsbord! Att kunna få välja och vraka, att få lära sig massor av nya saker varje dag på jobbet och att kunna få utveckla sig i alla möjliga riktningar är helt fantastiskt!

Och när jag då tänker på den smarta staden…
(ni som började scrolla kan stanna just här och fortsätta läsa)
med dess komplexitet, med dess behov av flexibilitet och långsiktighet och hållbarhet och medmänsklighet. Där det planeras och designas allt från minsta papperskorg, rulltrappa och kortläsare till vägsystem, dagvattendammar och hela städer…Smart! Ja, den staden behöver den här typen av team som jag får möta på Sweco; representater från många olika discipliner, som alla är extremt kunniga på just sina områden…men som framförallt kan och vill samarbeta, skapa synergier och utvecklas tillsammans.

 Nya sätt att mötas, planera och projektera

Jag är övertygad om att den smarta staden, liksom mycket annat som planeras och designas idag (inte minst om hållbarhet är en viktig utgångspunkt) behöver skapas på ett mer integrerat sätt än traditionellt; vi måste göra detta mer tillsammans. Och vi behöver flytta fokus i våra processer mot de tidiga skedena och för ett ökat samarbete mellan alla aktörer.

Vi behöver mötas tidigt i processen och sen genom hela arbetet, ända fram till mål. Vi på Sweco och de andra konsulterna i projekten, ni som beställer uppdragen och kanske framförallt alla ni som skall arbeta, bo och leva i det som projekteras och planeras skall inkluderas.
Ju mer komplexa projekt vi skapar, desto viktigare blir det att arbeta mer integrerat. Ju hållbarare vi vill att en plan skall vara, desto viktigare är det att den är förankrad och i samarbete utvecklad av de som skall förvalta den.

Ett exempel på BIM/ICE-rum.
Ett exempel på BIM/ICE-rum på Swecos kontor i Lysaker, Norge

Redan nu har vi börjat på att anpassa många av våra projekt och processer i den här riktningen. I Stockholm och Göteborg och i Norge har vi byggt upp sk ICE-rum, där många olika aktörer kan sitta tillsammans med sina program och datorer och snabbt och smidigt dela med sig av sina modeller och tillsammans pröva olika förslag eller lösa olika utmaningar i projekt.

Här kan vi tillsammans röra oss i virtuella 3D-modeller och pröva olika scenarier, undersöka hur olika klimatfaktorer påverkar resultatet och verkligen planera efter hållbarhet redan från början. Vi kan simulera hur människor kommer röra sig i modeller av tunnelbanor, köpcentrum och flygplatser. Vi kan i detalj lösa byggtekniska frågor som kollisioner mellan husdelar och infrastruktur innan huset byggs och på så vis radikalt minska byggfel och kostnader som uppstår när man annars måste lösa problem på bygget. I de här rummen kan vi bjuda in de boende i områden, intresserade kunder av lokaler och beslutsfattare för att kunna tillsammans diskutera och finna lösningar på utmaningar via media som går att förstå, även för de som inte är experter på ritningar och expertsystem i CAD. Jag pratar alltså om olika typer av 3D-modeller, men också av snabb, säker och tydligt presenterad analysdata. För att kunna flytta viktiga delar av processen tidigare. För att kunna fatta beslut utifrån sådant som vi faktiskt kan ta reda på. Den här metodiken är förresten central i konceptet BIM.

Genom ökad förståelse och förbättrad förankring kommer vi spara tid, öka kvaliteten på det byggda och kanske framförallt – våga vara lite mer vågade, lite mer visionärer, lite mer konstnärer, lite smartare… När vi kan se och ”röra oss” genom en mycket realistisk tredimensionell modell av det vi planerar och dessutom direkt få ut viktig data om allt från exploateringstal till miljöpåverkan, kan vi också förstå bättre och dessutom ofta få känna en bättre emotionell koppling till det planerade. Och därför vågar vi kanske också spänna ”fantasibågen” lite hårdare. Och det behövs när vi ska planera den smarta, hållbara, tillgängliga och inkluderande staden!

 

 

Och här slutar jag blogga för den här gången – nu ska jag fortsätta att arbeta med min expertis, att vara BIM-strateg…och vad den titeln innebär får jag beskriva i en annan blogg, eller varför inte i någon presentation någon gång hos just er organisation?

Till sist, lite passande musik (länken kommer vilja starta Spotify): Freddie Wadling sjunger naturligtvis om den Smarta Staden.

Vi hörs! (Och missa inte Jenny som bloggar nästa vecka).

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.