Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Den sista tiden

27 juni 2019

Nu var det länge sedan det bloggades för vår del, men det talar för att vi alla haft fullt upp den senaste tiden. Mitt sista inlägg som traineebloggare blir en sammanfattning av de tre sista månaderna på traineeprogrammet.

Som en del av traineeprogrammet ingår ett projektarbete man gör i grupp. De två sista modulerna fokuserar därmed på att ge oss verktyg för att genomföra projekten. Dessa moduler handlade om Design thinking och Presentationsteknik. Projekten presenteras sen under en diplomeringsceremoni.

Design thinking – utbildning i innovation

Denna modul hölls utav Lucas och Yannick från Fantastic Studios. De var även med på vår första träff på Långholmen i September, så det var kul att få träffa dem igen. Detta är två riktigt vassa killar som alltid har sjukt intressanta ämnen att prata om. Under utbildningen fick vi lära oss om metoder för kreativa tänkande och hur man kan vidga sina vyer från det mest självklara. Utifrån detta skulle vi generera idéer kopplat till vårt projekt och välja en som vi skulle göra en prototyp av.

Nu började det roliga. 21 typ vuxna personer som får tillgång till marshmallows, limpistol, piprensare, lego, färgglatt papper och annat pysselmaterial är inte längre vuxna, de blir barn igen. Jag fick flashback till när jag var liten och följde med pappa till jobbet. Det är något extra spännande med att få leka på kontor. Utav detta material skapade alla grupper varsin prototyp för sitt projekt som vi sen skulle testa på andra Sweco-kollegor på kontoret.

Presentationsteknik

Det sista momentet på traineeprogrammet är en presentation av det projektarbete man jobbat med under våren. För att göra oss ännu vassare på att presentera fick vi därmed två dagar i presentationsteknik. Detta var den modul jag sett fram emot mest av alla sedan vi började. Det är så kul att få presentera och känna sig stolt över något man är nöjd med. Dock var inte alla lika taggade. Det blev väldigt nervöst första dagen då vi oförberedda skulle presentera oss själva, vad vi jobbade med och vad vi kunde bidra med som konsulter –  på endast 1 min!

Det vi fick med oss mest av allt från denna modul var vikten av att vara förbered och att man måste öva, öva, öva! Allt för att man ska känna sig så bekväm som möjligt. Ner på en sådan nivå att man inte ska gå och köpa nya kläder som man inte hinner känna in innan presentationen. Mina tankar på att köpa en ny skjorta fick skrotas illa kvickt.

Dagen avslutades med en middag ordnad av förra årets traineegrupp. Det var kul att få höra lite historier om hur de haft det under det senaste året och hur våra uppfattningar av programmet skiljer sig åt.

Diplomeringsdagen

När jag vaknade den morgonen var det riktigt pirrigt i magen. Dels för att vi skulle presentera ett projekt vi jobbat med väldigt länge, men också för att det var sista dagen som trainee. Trots uppmaningen om att vara väl förbered var alla grupper på plats tidigt för att öva sin presentation. Igen. Och igen. Och sen var det dags!

Men oj vad vi levererade! Ingen gjorde bort sig, ingen föll av scenen och ingen frös till i ren skräck. Vilken lättnad att det hela var över, men också lite sorgligt. Speciellt när Swecos VD, Ann-Louise Lökholm pratade om att snart är trainee-bubblan spräckt. Då sved det till lite i mina ögon. För jag insåg att jag kommer att sakna dessa tillfällen tillsammans. Tack fina traineer för dessa nio månader, ni har förgyllt min första tid på Sweco!

Glada ny-diplomerade traineer 2018/2019!

Hej då!

Så nu är trainee-bubblan spräckt och vi går tillbaka till att vara ”vanliga konsulter”. Vi kan dock trösta oss med att vi alla kommer ses igen, vissa av oss varje dag, andra kanske bara då och då.

Snart är det dags för nästa traineegäng att ta vid – lycka till ni som börjar i höst! Jag hoppas att ni ska trivas – för det gör jag. Vi ses!

PS. Efter diplomeringen las en artikel ut på Swecos hemsida, läs den här:

https://www.sweco.se/nyheter/nyhetsartiklar/2019/vi-gratulerar-arets-traineer-till-diplomeringen/

Profilbild
Författare
Författaren ingår i Swecos team inom IT för samhällsutveckling

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.