Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Den intelligenta gatlampan

26 maj 2015

I veckan som gick var jag och kollegan Michael i Sundsvall och pratade Smarta städer. Som alltid innan jag föreläser i en stad så blir jag så klart nyfiken på om den staden har några roliga projekt på gång inom det breda området som Smarta staden ändå är.

 bild

Drakarna i Sundsvall på väg ut till stadens gator – ett sommartecken?

En av de träffar som kommer upp är man googlar ”smart stad Sundsvall” är ett pilotprojektet i Sundsvall, där tre smarta gatlampor sätts upp som ska vara självförsörjande via sol och vindkraft. Men det är inte de enda smarta funktioner som en belysningspunkt kan ha. I många städer ser vi lösningar där ljusstyrkan på lyktorna ändras efter behov – antingen genom en detektor som känner av när exempelvis en cyklist eller fotgängare närmar sig en korsning och lyser starkare när någon befinner sig där, för att sedan avta i styrka när de passerat. Kunskap om trafikflöden kan också användas för att programmera gatlamporna efter hur det brukar se ut – dvs mer ljus under tidpunkter när det enligt tidigare mätningar visat sig att det är många som rör sig i området.

Förutom detta finns det nu i och med ”Sakernas internet” (Internet of Things) möjlighet för gatlampan att tala om för entreprenören när det behövs underhåll. Tex kan den skicka iväg ett sms till stadens trafikkontor när en lampa behöver ersättas.

Gatlyktor är ju också en fast punkt som finns i stadsmiljön, så varför inte låta armaturen vara mer än bara fästet för en belysningspunkt? Lampan kan till exempel användas som accesspunkt för wifi eller som en bas för insamling av data, som i Sundsvall där sensorerna används för att mäta miljö och trafik. Gatlamporna kan till och med vara platsen där stadens medborgare laddar sina elbilar.

I vissa städer tar man de smarta gatlamporna ett steg till – där har man börjat testa något som kallas för ”Lifi”. Lifi är wifi som sprids via ljusvågor. Genom att låta ljuset i sig sprida ”wifi” så skapar du större områden där saker och personer kan vara uppkopplade. Samma teknik men med annat namn (VLC – Visible Light Communication) använder Philips i den franska matkedjan Carrefours projekt för positionering av matvaror inne i butiken.

Det här tycker jag är en del av det som kännetecknar de smarta lösningarna – att något som vi redan är vana att se i stadsmiljön får inte bara en ny funktion, utan kanske flera.

Profilbild
Författare
Jenny Carlstedt arbetar på Sweco med IT för samhällsutveckling och skriver gärna om utmaningarna med informationsflöden och behovet av digitalisering för våra framtida smarta samhällen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.