I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Dags för COP24 – The devil’s in the details…

3 december 2018

Dags igen!

Det är nu ganska precis nio år sedan jag lade mig på tåget till mitt första klimattoppmöte, COP15 i Köpenhamn. Då, en förväntansfull nykomling som näringslivsrepresentant och observatör i den komplexa miljö som klimatförhandlingarna utgör. Ingången i samtalen var, då som nu, att världen hade en växande ambitionsnivå och förståelse för att om man inte kommer överens om hur vi ska minska klimatgasutsläppen, så har vi små chanser att undvika eller hantera klimatförändringarna. Den gången var världen inte redo och trots att världens ledare frenetiskt jobbade på övertid som kom ingen ersättare till Kyotoavtalet. Men, embryot till Parisavtalet fanns att utläsa i Köpenhamnsöverenskommelsen och det var viktigt nog.

Världen mognade

COP-mötena rullade på, ett per år, och det blev allt mer uppenbart att det var i Paris det skulle hända. Sex år efter Köpenhamnsmötet, under COP21, stod världen uppgiften mogen. Medvetenheten hade ökat successivt, länderna hade gjort sina hemläxor och kom med egna utsläppsmål till förhandlingsbordet. Städer, regioner och stora delar av näringslivet backade upp ambitionerna och med hjälp av ett handlingskraftigt och kompetent ledarskap kunde Parisavtalet undertecknas. Det var tre år sedan. Nu har vi haft tre år av fortsatt klimatupplysning och klimateffekter. Men också en världsutveckling med en gryende nationalism och svårigheter för internationellt samarbete. Det är i ljuset av detta vi går in i COP24 med målet att reda ut detaljerna i Parisavtalet. Borde man inte gjort detta innan man skrev det, och t o m ratificerade det? Nja, dels var priset för att överhuvudtaget få till avtalet att bli medvetet vag i detaljerna. Dessutom är komplexiteten så stor att många av skrivningarna kräver nya processer för att de ska förstås, ansvarsfördelas, koordineras, mätas och följas upp. Och där har vi agendan för COP24 i ett nötskal. Kommer man att låta detaljdiskussionerna sinka det som alla har kommit överens om, kommer de nationella perspektiven ta överhanden eller går man in med samma beslutsamhet och syn på det gemensamma målet? Det som möjliggjorde hela Parisavtalet.

The need for speed

Idag invigs mötet och jag kommer i vanlig ordning att delta för Swecos och det globala näringslivets räkning. Min förhoppning är att de förhandlande länderna lägger kraft och vikt vid att vara pragmatiska, resultatinriktade och effektiva. En farhåga är att historiska slitningar kring ansvarsfördelning och teknikaliteter riskerar att skapa friktion och förtroendegap.

Min målsättning med deltagandet har inte ändrat sig: Jag tänker bidra med att visa på näringslivets positiva omställningskraft, lönsamheten i klimatomställningen, berätta om alla klimatlösningar vi ser i vår verksamhet och vad som krävs för att skala upp och snabba på dem. För är det något som blivit uppenbart under det senaste året så är det att det inte finns någon tid att förlora.

Följ gärna den här bloggen där jag kommer att rapportera och kommentera löpande från COP24.

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.