I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Crunch time i Katowice!

12 december 2018

Vad händer?

Till slut kommer klimatförhandlingarna alltid in i ett kritiskt läge. Det hände under COP15 i Köpenhamn (som kraschade) och under COP21 i Paris (som lyckades!) och nu händer det i Katowice. Dörrarna sluts och ministrar kallas in för att medla. 

Ber om ursäkt för långt och något tekniskt inlägg men förhoppningsvis får ni en viss insikt i vad som händer och varför om ni orkar traggla er igenom vad jag ser hända just nu.

När krånglet når sin gräns behöver den polske ordföranden kliva in och börja ta kontroll över händelserna. Där är vi nu. 

Det han behöver läsa upp rör regelboksskrivningar kring finansiering, klimatanpassning, transparens och ambitionsnivå. Ja, ni hör ju själva. Det mesta, alltså. 

Vikten av ordförandeskapet

När det gäller finansiering så har mängden alternativa skrivningar ökat, inte minskat. Alternativet är att ordföranden, liknande det man gjorde i Paris, går in och skriver om texten för att sedan via klok diplomati förankrar texten i respektive förhandlingsgrupp. Anledningen till att detta lyckades i Paris var en massiv delegation där ordförande Fabius Laurent lyckats mobilisera nästen hela den franska diplomatkåren att jobba igenom detta. Här har Polen klart mindre resurser och hans främsta vapen blir då förtroende. Det är tveksamt om det är tillräckligt högt.

Vad blir resultatet om man inte lyckas?

Ja, mest troligt en svagare regelbok. Med mer grus och diffusa skrivningar som lämnas till länderna att tolka själva. Det kommer försvåra arbetet med Parisavtalet och leda till en långsammare implementering. Slaget är inte förlorat än, jag ser ändå ett liknande tryck på förhandlarna som under COP21 och med ett ännu tydligare support från näringsliv, investerare och andra icke-statliga aktörer som städer, regioner, forskare och andra organisationer. För COP-mötena består förutom förhandlingarna också av det som händer runt omkring. Här finns det mer hopp och framsteg att hämta. Händer det inte uppifrån som kommer det hända underifrån. Fast det skulle ju snabba på om det skedde från båda håll. 

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.