I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

COP som lanseringsplattform – Stora klimatlöften på bordet!

5 december 2018

Som omvärldsbevakare så lever jag i ett konstant flöde av rapporter, nyheter och tidsserier av data. Ibland kommer det en extra push med nytt och klimattoppmötena utgör ett sånt tillfälle.

En aspekt på klimattoppmötet är att det ses som en internationell mötesplats och till det mötet vill ingen komma tomhänt. Därför släpps det lagom till COP-mötet varje år en massa nya rapporter och forskningssammanställningar, det lanseras en mängd nya initiativ och det skrivs upprop från t ex näringslivet. Det är också en deadline då många länder och aktörer vill kunna visa upp nya mål och satsningar. Här kommer ett axplock av tajmade händelser de senaste dagarna.

  1. En av de största nyheterna rör helt klart EUs nya vision för att bli en fossilfri union till 2050. Att sätta den ambitionsnivån och sedan fylla på med politik och finansiering i linje med den, det är viktigare än vad som hittills hunnit sjunka in hos folk. Räkna med massiva omläggningar av EUs politik, om man menar allvar med detta. I samma veva sätter också EU till den största satsningen någonsin på klimatforskning och klimatinnovationer, där nu 35% av budgeten inom forskning/innovation öronmärks för klimatinsatser.
  2. Världens städer står för 70% av vår samlade klimatpåverkan. Samtidigt lever 80% av stadsborna med hälsofarlig luft. Slår man ihop dessa insikter så ser man att det finns stora vinster för städerna att förbättra livskvaliteten och reducera utsläppen. En ny rapport (Towards a Healthier World) från C40, som är ett klimatnätverk av riktigt stora städer, visar på hur städerna kan lösa den ekvationen och samtidigt förbättra ekonomin i staden. Eller som C40s direktör Mark Watts säger: ”There is no longer any trade-off for cities between delivering policies that benefit the environment, drive economic growth and improve the health of citizens.”.
  3. Världsbanken förbinder sig att dubbla sin nuvarande klimatfinansiering till 200 miljarder dollar mellan 2021-2025. Pengarna riktas särskilt mot utvecklingsländer och deras arbete med att minska utsläppen.
  4. Hållbara finanser är en trend som jag spår skjuter fart under 2019 och dessa fem bankers senaste initiativ stödjer den tesen. Tillsammans har nu bankerna ING, BBVA, BNP Paribas, Société Générale och Standard Chartered, med en samlad låneportfölj på 2,4 biljoner (!) Euro lovat att lägga om dessa pengar i linje med de globala klimatmålen.
  5. Ett bolag av alla som lovar att nolla sina utsläpp till 2050 är Maersk. Nu är inte det vilket bolag som helst, utan världens största containerfraktbolag. Det innebär, enligt dem själva, att hela deras värdekedja, från motortillverkare, rederier och teknikleverantörer måste kunna leverera utsläppsfria fartyg till 2030. Hade jag varit i deras värdekedja hade jag på samma gång blivit livrädd och hoppfull när jag gick till jobbet imorgon…

Det kommer att ta ett tag att få överblick över alla dessa initiativ och vad de kommer att innebära men sammantaget så är min analys att det rör sig om mycket större summor än vi sett tidigare, mycket högre ambitioner än tidigare och en större samsyn kring hållbarhet, lönsamhet och beslutsamhet. Det är precis det som behövs för att möta upp mot forskarnas alltmer högljudda varningar om tidspress. Forza världen!

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.