Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

COP 26 uppskjutet – 5 skäl vara positiv för klimatets skull

2 april 2020

FN:s klimatmöte COP 26 skjuts upp ett helt år, på grund av COVID-19. Det finns minst fem skäl att vara positiv till beslutet – för klimatets skull.

COP26 som skulle ha hållits i Glasgow 9-20 november i år skjuts ett helt år framåt, till 1-12 november 2021. Också pre-COP i Italien och det särskilda Youth for the Climate skjuts framåt med ungefär ett år. COP26 med ungefär 30 000 förväntade deltagare ska fortsatt hållas i Glasgow, där kongresscentret just nu används som fältsjukhus.

Det finns åtminstone fem skäl att vara positiv till beslutet att skjuta på COP:

  1. Höjda ambitioner tar tid. Till COP26 ska alla Parisavtalets parter leverera ”enhanced action”, höjda klimatambitioner, vilket inte mycket fler än Japan, Norge, Surinam, Moldavien och Marshallöarna hittills gjort. Inte minst utvecklingsländer vittnar om att de resurser som behövts för att ta fram trovärdiga och genomarbetade skärpta klimatplaner saknas i coronans tid – bättre att ge en ordentligt förlängd tidsfrist än att inte ha kommit vidare.
  • Klimatarbetet kan kopplas till ekonomisk återuppbyggnad. UNFCCC:s generalsekreterare  Patricia Espinosa lyfter i sin kommentar kring det uppskjutna mötet fram att den stimulans som måste till för att återstarta ekonomierna efter corona är en unik chans att skapa ett mer hållbart samhälle. Ett senarelagt COP26 blir då ett bra tillfälle att sammanställa omställningsinitiativ och lära av varandras erfarenheter.
  • Kopplingen till G7 och G20 stärks. COP26:s ordförandeland Storbritannien och pre-COPs ordförandeland Italien är nästa år ordförande för G7 respektive för G20, sammanslutningarna för världens största ekonomier. När ordförandeländerna sammanfaller med COP, finns en god möjlighet för synergier och en stärkt koppling mellan klimat och ekonomi.
  • USA kan vara ledande. USA lämnar Parisavtalet den 4e november och skulle på COP26 i Glasgow enbart ha observatörsstatus, men om Demokraternas kandidat vinner presidentvalet kommer USA att återinträda för att vill ta en ledande roll i god tid inför det ”nya” COP26.
  • Behovet av klimatledarskap förtydligas. Parisavtalet finns och gäller oavsett om COP-möten hålls eller inte, men redan det fiaskoartade COP25 i Madrid visade att vi inte kan luta oss mot Parisavtalet för att klara klimatkrisen. När vi nu inte alls får ett klimattoppmöte 2020, förtydligas vikten av länder som går före, skärper klimatmålen och påskyndar omställningen. Här kan, vill och bör Sverige ha en tydlig roll.

Coronaviruset är det mest akuta hotet mot mänskligheten idag, och det långsiktigt största hotet är klimatförändringarna. Med ett uppskjutet COP26 ställs kriserna inte mot varann, utan vi som mänsklighet kan bekämpa dem båda för en bättre framtid.

Mattias Goldmann, Hållbarhetschef, Sweco

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.